Доступність посилання

ТОП новини

Автотранспорт – основний забрудник повітря в українських містах


Величезні автомобільні затори давно вже стали повсякденним явищем для великих українських міст
Величезні автомобільні затори давно вже стали повсякденним явищем для великих українських міст

Київ – Кількість автомобілів в Україні щорічно зростає: за даними Державтоінспекції, цього року їх вже понад 10 мільйонів. Можна було б порадіти, що власним авто вже послуговується кожен четвертий українець. Проте в результаті автомобільні викиди стали основним джерелом забруднення повітря у великих містах. Навіть в індустріальних центрах Донбасу та Придніпров’я вони за обсягом зрівнялися із промисловими викидами, а в інших містах частка автотранспорту в забрудненні повітря взагалі перевищує 90%. Про це повідомив Радіо Свобода начальник Центральної геофізичної обсерваторії МНС України Олександр Косовець.Фахівці обсерваторії проводять дослідження повітря у 53-х містах і формують рейтинг їх забруднення.

Представник МНС Олександр Косовець розповів: «За перше півріччя в цілому по Україні в десятку найбільш забруднених міст входили Макіївка, Дніпродзержинськ, Одеса (потрапила сюди виключно завдяки автотранспорту), Донецьк, Горлівка, Дзержинськ, Єнакієве, Маріуполь, Дніпропетровськ і Лисичанськ. Дані свідчать про кількаразові перевищення гранично допустимих концентрацій. Зокрема, дуже високий був вміст бензпірену, пилу, формальдегіду,фенолу , фтористого водню, аміаку, діоксиду азоту. Вклад автотранспорту в Києві – відсотків 90».

Київ, де зосереджена десята частина українських авто, цього року посів лише 27 місце. Все тому, що частину постів Центральної геофізичної обсерваторії у столиці відключили від електроенергії. «Із урахуванням їхніх показників, Київ увійшов би до другої десятки забруднених міст», – запевняє Олександр Косовець. Але міській владі вигідно показувати, що столиця стає чистішою.

Основна причина застуди – смог

Щодо центрів української металургії та хімічної промисловості, то в умовах фінансової кризи й падіння виробництва, автомобільних викидів менше не стає. Зокрема, в Запоріжжі їх частка у забрудненні довкілля і погіршенні здоров’я мешканців уже перевищує 40%.

Завідувач відділу гігієни довкілля Запорізької міської санепідслужби Євген Тулушев зазначає: «40%, і ця частка постійно зростає. Найсумніше, що ця частка прийшла у двори, в зону дихання наших дітей. Наразі двори перетворені на стоянки авто. Із зупинкою підприємств, звичайно, росте частка забруднення від автотранспорту. Деякі складові автомобільних викидів мають і канцерогенний вплив, сприяють загостренню бронхіальної астми. Але передусім це неспецифічна дія, яка знижує імунітет. І людина страждає від звичайних хвороб – тої ж застуди».

Під прицілом труби – діти

Останні дослідження російських, американських вчених, а також українського Інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва показують, що пил і дим від автомобілів, особливо його дрібні частинки, мають канцерогенну дію, а крім того, погіршують розумовий розвиток дітей. Автомобільні викиди є одними з найбільш токсичних, вважає провідний спеціаліст Інституту токсикології та фармакології НАН України Володимир Шумейко.

«Вони надзвичайно токсичні і дуже шкідливі. Впливають в першу чергу на легені, на систему засвоєння кисню. Вона погано відновлюється, і це може призвести навіть до набряку легенів. А в підсумку – імовірний розвиток раку легенів», – каже Володимир Шумейко.

Робити якісний бензин в Україні ще не навчилися


На думку фахівців, кожна людина має змогу зменшити шкідливий вплив на своє здоров’я. «Не гуляти на проспектах Києва, які є найбільш забрудненими. Або обмежувати прогулянки у часі. А на рівні держави – необхідно завозити авто останнього покоління, а не ті, що на Заході виведені з експлуатації. Чесно кажучи, російські авто, навіть сучасні, не мають належної системи для захисту довкілля і органів дихання», – зазначає Володимир Шумейко.

Отже, причини автомобільного смогу всеукраїнського масштабу не лише кількісні, але й якісні. Значна частина українських автомобілів не відповідають міжнародним екологічним вимогам. Щодо якісного пального, то виявляється, що в Україні такого взагалі не випускають!

«Нафтопереробні заводи, що є в Україні, здебільшого випускають пальне, що не відповідає стандартам Євро-4 і Євро-3, – заявив Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. – Ця галузь потребує реформування, модернізації та реконструкції. Використання пального невисокої якості шкодить здоров’ю населення України, навколишньому середовищу. Другий аспект – це негативний вплив та сучасні двигуни. Імпортне пальне, зокрема з Литви, Білорусі, Болгарії та Румунії, порівняно з українським – досить високої якості. Безумовно, водії мають вибирати. Краще пальне є й дорожчим».

Євпаторія врятувала своє повітря альтернативним пальним

Крім переходу на якісне пальне автомобільні викиди має зменшити будівництво об’їзних шляхів та транспортних розв’язок у великих містах, розвиток електротранспорту, зокрема метро, яке продовжують будувати у Дніпропетровську, розпочинають – у Донецьку та Запоріжжі. Але найбільші результати на сьогодні дає переведення автомобілів на зріджений газ, спирт та біобензин.

Такі європейські країни, як Італія, перевели на альтернативне пальне кожну четверту автівку. В Україні ж на сьогодні на екологічно чистому пальному їздять лише 45 тисяч автомобілів. Хоча є обнадійливі приклади. Так, у курортному місті Євпаторії на газ переведені всі автобуси, майже увесь комунальний автопарк, і значна частина приватного автотранспорту, для якого створена мережа газозаправних станцій. Тому Євпаторія на сьогодні є одним із екологічно найчистіших міст України.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG