Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Білорусі перетворять у «торговельну компанію»


Одне з перших рішень влади щодо кампанії заощадження було дуже непопулярне – уряд пішов на зменшення заробітної плати для бюджетників – лікарів, вчителів та інших не найбагатших категорій населення
Одне з перших рішень влади щодо кампанії заощадження було дуже непопулярне – уряд пішов на зменшення заробітної плати для бюджетників – лікарів, вчителів та інших не найбагатших категорій населення

Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав уряду та Нацбанку готуватися до гіршого. Заява пролунала у зв’язку з глобальними економічною та фінансовою кризами. Раніше Лукашенко казав, що світова криза підтвердила правильність його курсу на державне регулювання економіки. Фондової кризи в Білорусі й справді немає, тому що немає фондового ринку, вільного обігу цінних паперів. Мабуть, це мав на увазі пан Лукашенко, коли казав про плюси своєї економічної моделі. Але тепер оптимізму в його заявах стало менше.

Державна економіка, яка фактично залишилася в Білорусі, страждає від світової економічної кризи, тому що білоруська економіка не ізольована, навпаки, вона експортно-орієнтована. А ринки збуту для білоруських товарів у зв’язку з фінансовою кризою звузилися перш все в Росії, яка серйозно потерпає від кризи. У зв’язку з цим деякі підприємства Білорусі вже скорочують робочий тиждень, йде мова і про звільнення робітників. Олександр Лукашенко намагається запобігти цьому. Зокрема він наказав уряду перетворитися в таку собі «загальнодержавну торговельну компанію», «велике міністерство торгівлі», щоб знаходити у світі покупців на білоруську продукцію.
Президент врешті був змушений визнати, що Білорусь не зможе залишитися острівцем стабільності, що треба готуватися до гіршого. Вже скоротили виробництво Мінський моторний завод, мебельні фабрики, заводи побутової техніки та інші.

Влада економить, насамперед, за рахунок населення
Уряд не каже про конкретні оцінки втрат білоруської економіки від світової фінансової кризи. Він, очевидно, має такі цифри, але не оприлюднює їх, щоб не викликати паніки. Проте є інші цифри, які можуть допомогти дати відповідь на це питання. Прем’єр-міністр Сергій Сідорскі заявив, що треба заощадити з бюджету 2 мільярди доларів. Таку ж суму Білорусь просить як стабілізаційний кредит від Міжнародного валютного фонду. Але поки що МВФ не погодився надати кредит Білорусі.
Одне з перших рішень влади щодо кампанії заощадження було дуже непопулярне: уряд пішов на зменшення заробітної плати для бюджетників – лікарів, вчителів та інших не найбагатших категорій населення. Зменшено навіть пенсії для відставних військових та міліціонерів. Ще раніше були скасовані пільги для пенсіонерів та студентів. Так що влада Білорусі економить у першу чергу за рахунок населення.
(Мінськ – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG