Доступність посилання

ТОП новини

У Греції тривають вуличні заворушення


Греція -- зіткнення молоді з поліцією під час масових заворушень в Афінах, 7 грудня 2008 р.
Греція -- зіткнення молоді з поліцією під час масових заворушень в Афінах, 7 грудня 2008 р.

Прага – Вже третій день у великих містах Греції, внаслідок зіткнень демонстрантів з поліцією, триває безлад. Молоді люди звинувачують поліцейських у навмисному вбивстві 15-річного підлітка під час інциденту в Афінах минулої суботи. Опозиція використовує цей трагічний випадок для збільшення тиску на владу і дискредитації уряду.

У зв’язку з афінським інцидентом заарештовано двох поліцейських. Один із них, котрого звинувачують у вбивстві підлітка, заявив, що він зробив попереджувальний постріл і нібито куля, яка вбила хлопця, зрекошетила. Однак очевидці розповіли журналістам, що поліцейський цілився у підлітка. Другого поліцейського обвинувачують у співучасті в убивстві.
Починаючи з вечора суботи тисячі людей, розлючених загибеллю підлітка, атакували банки, крамниці в Афінах, Салоніках, на Корфу і на Криті. Десятки осіб, включно з поліцією і студентами, були поранені. Сьогодні сутички відбулися в Трікале, де кілька демонстрантів і поліцейських отримали поранення. Від обвинувачень на адресу поліції демонстранти переходять до політичних вимог. Про організацію своїх акцій протесту оголосили вже комуністи і соціалісти.
Міністр внутрішніх справ Греції Прокопіос Павлуполос заявив, що триває розслідування інциденту і закликав до спокою. «Акції протесту можуть і повинні відбуватися, громадяни мають повне право на захист своїх ідей і принципів. Але я хочу наголосити, що робиться це не шляхом знищення чужої власності і тиску на людей, які ні в чому не винні. Внаслідок розслідування ми довідаємося, як це сталося. Істина буде відома і винні будуть покарані», – заявив міністр.
Матеріальні збитки внаслідок безладу набирають все більш серйозних масштабів. Зруйновано або пошкоджено десятки крамниць, банків, офісів. Спалені десятки автомобілів.
«Греція може опинитися на грані гострої політичної кризи»
На сьогоднішній вечір заплановано щонайменше п’ять демонстрацій і масовий мітинг в Афінах. Влада намагається виробити у цій ситуації ефективний план дій.
Прем’єр-міністр Греції Костас Караманліс особисто висловив співчуття родині загиблого підлітка.
Але, як вважає один із колишніх лідерів соціалістів Міхаліс Хрісохоїдіс, Греція може опинитися на грані гострої політичної кризи. Соціалісти сьогодні виснули вимогу відставки правого уряду Костаса Караманліса, який перебуває при владі з 2004 року.
Подібні інциденти зі стрільбою мали місце в Греції у 1985 році, і ця вендета між поліцією та студентами тривала роками.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG