Доступність посилання

ТОП новини

«Саміт ЄС глобального значення» у Лондоні


Лондон – У ці хвилини у британській столиці тривають неформальні переговори, які офіс британського прем’єр-міністра Ґордона Брауна назвав «самітом ЄС глобального значення». У ньому, крім британського лідера, беруть участь президент Франції Ніколя Саркозі, що головує в ЄС, та президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу. Також на окрему зустріч запрошено капітанів європейської промисловості. Увагу багатьох аналітиків привернула відсутність канцлера Німеччини – країни з найбільшою економікою на європейському континенті.

Лідери Британії, Франції та Європейської Комісії обговорюють у Лондоні шляхи виходу з фінансової кризи. Проте кидається у вічі відсутність канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка не підтримує плану Європейської Комісії, що закликає наслідувати дії британського прем’єра Ґордона Брауна.
Браун знижує податки та збільшує бюджетні видатки, щоб вийти із кризи. Меркель відмовляється це робити. Вона мотивує це тим, що Німеччина, яка є найбільшим донором до спільної скарбниці ЄС, не хоче, як вона каже, безглуздо і нескінченно видавати мільярди на план самогубства.
Як виглядає, вона має у цьому підтримку на батьківщині. Зокрема, фахівець Газелгофф Ганкель каже: «Думаю, що хтось у Європі має зберегти певний спокій, тож наш канцлер, пані Меркель, і є саме такою людиною, на відміну від прем’єр-міністра Брауна і президента Саркозі, які вважають, що щотижня вони мають виступити з якоюсь новою ідеєю».
Так чи інакше, але пані Меркель не одержала запрошення на лондонський саміт.
Мета чотиригодинних переговорів – узгодити різні плани порятунку від кризи і пожвавлення економіки, аби Європейська Комісія могла надіслати країнам ЄС позитивний сигнал напередодні саміту Європейського Союзу в Брюсселі 11-12 грудня.

Ситуацію обговорять із провідними економістами та бізнесменами
Після завершення розмов трьох відбудуться їх одногодинні переговори із близько 50-ма провідними економістами та бізнесменами, серед яких сталевий магнат Лакшмі Міттал, голова центробанку Великої Британії Мервін Кінґ, виконавчий директор французького нафтового велета компанії Total Кристоф де Маржері. За словами речника Брауна, «великий наголос у дискусіях робиться на важливій ролі, яку можуть зіграти державні інвестиції для збереження робочих місць і зростання під час кризи».
План Брауна щодо порятунку британських банків коштом платників податків викликав позитивну оцінку у світі. Також його уряд наприкінці минулого місяця оголосив пакет стимулювання економіки на суму 20 мільярдів фунтів стерлінгів (це приблизно 30 мільярдів доларів). У свою чергу, Саркозі минулого тижня оприлюднив план порятунку за допомогою вливання в економіку 26 мільярдів євро. Європейська Комісія також запропонувала пакет стимулювання економіки на 200 мільярдів євро, щоб країни зони обігу євро могли подолати спад виробництва.
(Лондон –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG