Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко у Вільнюсі говоритиме про скасування віз для українців


Архівна фотографія. Віктор Ющенко і президент Литви Валдас Адамкус під час візиту до Грузії, 12 серпня 2008 р.
Архівна фотографія. Віктор Ющенко і президент Литви Валдас Адамкус під час візиту до Грузії, 12 серпня 2008 р.

Рига – 9 грудня у Вільнюсі з одноденним візитом перебуватиме Президент України Віктор Ющенко. Це вже другий за цей рік візит українського лідера до Литви, що, за словами експертів, свідчить про активний розвиток українсько-литовських відносин. У перебігу візиту окрему увагу мають приділити співпраці в енергетичній і транзитній сферах та можливості безвізового режиму для громадян України.

У рамках візиту Віктора Ющенка до Вільнюса відбудеться його зустріч з президентом Литви Валдасом Адамкусом та новопризначеним прем’єр-міністром країни Андрюсом Кубілюсом. Сторони планують обговорити питання двосторонніх відносин, інтеграцію України в євроатлантичні структури та питання міжнародної безпеки.
Радник з політичних питань посольства України в Литві Сергій Попик повідомив, що в рамках візиту буде також підписано Дорожню карту українсько-литовського стратегічного співробітництва на 2009-2010 рік.
За інформацією прес-служби Президента України, однією з тем переговорів Віктора Ющенка у Литві буде питання про скасування візового режиму для громадян України. Радник Президента Литви Сімонас Шатунас з цього приводу сказав Радіо Свобода: «Це питання, безумовно, вирішується у Брюсселі, але Литва завжди підтримувала, щоб відносини між Україною та ЄС були тіснішими і розвивалися, по можливості, без перешкод. Думаю, що Литва і надалі це підтримуватиме».

Українці хочуть будувати АЕС у Литві
Для Литви та України важливим є питання енергетичної безпеки. Згідно з вимогами ЄС, Литва наприкінці 2009 року має вивести із експлуатації Інгалінську АЕС. Балтійські країни та Польща досягли домовленості про будівництво нової атомної станції у Литві. Україна також внесла свої пропозиції щодо можливості участі у цьому проекті. Сімонас Шатунас зазначив: «Українська сторона завжди пропонує своїх виробників, але, наскільки мені відомо, у нас буде тендер і усі, хто має таку можливість та бажання, можуть брати в ньому участь. Та про це ще рано говорити, поки почнеться будівництво».
Натомість уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що українські проектні організації мають достатній потенціал і досвід для участі у розробці проектної документації майбутньої АЕС в Литві.
У перебігу візиту Віктора Ющенка до Литви йтиметься і про співпрацю у царині культури. Напередодні візиту Президента України Вільнюська влада ухвалила рішення, що пам’ятник славетному українському поету та художника Тарасу Шевченку, який свого часу перебував у Литві, буде встановлено майже в центрі литовської столиці на перехресті вулиць Базіліону та Аушрос. Пам’ятник Шевченку у Вільнюсі планують відкрити у 2009 році.
(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG