Доступність посилання

ТОП новини

Україна розглядає форми участі в антипіратській місії ЄС


Міністерство закордонних справ України схвалює рішення Ради міністрів Євросоюзу про початок військової морської операції ЄС «Атланта» для боротьби з піратством біля берегів Сомалі

«У зв'язку з важливим полiтичним, економiчним i гуманiтарним значенням цiєї операцiї Україна в дiалозi з ЄС розглядає можливi форми свого залучення до неї», – повiдомляє прес-служба МЗС.

Операцiя ЄС є важливою складовою зусиль мiжнародного спiвтовариства, спрямованих на змiцнення безпеки мореплавання та запобiгання й протидiї пiратству, яке призвело до захоплення багатьох цивiльних суден i значних економiчних збиткiв, зазначає відомство.

Вчора Європейський Союз офіційно розпочав свою антипіратську місію: до берегів Сомалі відправили шість військових кораблів.

Військово-морська група під командуванням британського віце-адмірала Філіпа Джонса замінить ескадру НАТО, яка перебуває в цьому регіоні з жовтня.

До завдання кораблів ЄС входить супровід торговельних кораблів та запобігання піратським нападам, які почастішали останнім часом.

За даними ООН, бiля узбережжя Сомалi за цей рік пірати здійснили понад 80 рейдiв, майже половина з яких були успiшними.

*****

Як повiдомили учора у Мiнiстерствi закордонних справ України, операцiя зi звiльнення з пiратського полону екiпажу судна «Фаїна» триває, стан здоров'я заручникiв задовiльний.

«Здiйснюється реалiзацiя схеми для звiльнення заручникiв», – повiдомив речник МЗС України Василь Кирилич.

За його словами, відомство не брало участi в переговорному процесi, оскiльки це компетенцiя представникiв судновласника. У зв'язку з цим МЗС не володiє подробицями ходу операцiї зi звiльнення.

Проте в разi провалу операцiї зi звiльнення заручникiв Україна здiйснить iншi кроки, повідомив речник МЗС.

«У разi, якщо вищезазначену схему не було б реалiзовано, тодi буде вжито iнших заходiв зi звiльнення заручникiв, i Україна у своїх намiрах не буде самотньою. Тодi вже вiдповiдь цьому виклику дасть свiтова спiльнота», – зазначив Кирилич.

Щодо того, якими можуть бути цi «iншi заходи», він наголосив, що рiшення про можливу участь України у звiльненнi заручникiв ухвалює Рада нацiональної безпеки та оборони.

За звільнення корабля, який захопили у вересні, пірати вимагають 3,5 мiльйона доларiв.

Судно «Фаїна» йшло пiд прапором Белiзу до Кенiї та перевозило вiйськову технiку, зокрема близько 30 танкiв Т-72, запчастини до бронетехнiки. Серед екіпажу «Фаїни» 17 громадян України.


Пірати відпустили з полону грецьке судно «Капітан Стефанос», у складі екіпажу якого був громадянин України, 21-річний моряк Олександр Заворотнюк.

Про це повідомили в прес-службі Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової.

Український моряк зараз повертається додому.

Сомалійські пірати захопили судно «Капітан Стефанос» на тиждень раніше, ніж «Фаїну», у складі екіпажу якої 17 українців і яка досі перебуває в полоні.
XS
SM
MD
LG