Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв запропонував губернаторство опозиціонеру. Соратники здивовані


Микита Бєлих
Микита Бєлих

Москва – Російський президент Дмитро Медведєв запропонував колишнього лідера партії Союз правих сил (СПС) і активіста радикального опозиційного руху «Солідарність» Микиту Бєлих на посаду нового губернатора Кіровської області. Рішення президента і згода Бєлих неприємно вразили соратників Бєлих по опозиції, вони пообіцяли виключити його з опозиційного руху і навіть припинити спілкування.

Микита Бєлих до останнього часу був одним із найбільш активних опозиціонерів. Так, він залишив СПС після того, як стало відомо про самознищення партії та її приєднання до нового кремлівського проекту «Правоє дєло», взяв участь у створенні «Солідарності» і не приховував свого негативного ставлення до влади. Так що зрозуміти здивування опозиційних соратників Бєлих можна.
Але ще більш здивованим має бути російський прем’єр і лідер партії «Єдина Росія» Володимир Путін. Його наступник пропонує у губернатори людину, яка послідовно виступала із жорсткою критикою путінської політики весь час перебування Путіна на посаді президента Росії.
Більше того, під час недавнього виступу із посланням до Федеральних зборів Росії Медведєв наголошував, що обрання кандидатури губернатора відбуватиметься за участю правлячої партії – тобто тої, що має більшість у місцевих законодавчих зборах. Ніде правди діти, більшість у місцевій владі Кіровської області має путінська «Єдина Росія». Однак президент не став цікавитись її рекомендаціями і запропонував кіровським парламентарям активіста маленького непарламентського опозиційного руху. Ще вчора кіровська міліція мала б розганяти якийсь там «Марш незгодних» за участю Бєлих, а завтра вона буде рапортувати йому як губернатору...
Головний кремлівський політтехнолог готовий грати проти Путіна?
У російських ЗМІ вже писали про спроби нового російського президента вибудувати власну губернаторську вертикаль із політиків, які будуть зобов’язані кар’єрою особисто йому, а не Володимиру Путіну. Медведєв відважився на усунення одіозного президента Інгушетії генерала ФСБ Мурата Зязікова. Ситуація у кавказькій республіці погіршувалася з кожним днем, а після відставки Зязікова мешканці Назрані танцювали на вулицях – таким був рівень «довіри» до влади. Проте Володимир Путін, коли був президентом, не звертав уваги на всі ці «дрібниці» і стійко підтримував свого фаворита. А Медведєв надіслав до Інгушетії нову людину.
Проте всі нові висуванці Медведєва були політично нейтральними. Тому саме висунення Бєлих стало важливою демонстрацією президентських намірів – вважати колишнього лідера СПС великим прихильником Путіна було б наївно. Таке висунення демонструє також, що проти прем’єр-міністра та його оточення готовий грати і головний кремлівський політтехнолог, заступник глави президентської адміністрації Владислав Сурков – саме від нього залежить порядок рекомендації губернаторів, і без участі Суркова рішення Медведєва навряд чи відбулося б.
(Москва – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG