Доступність посилання

ТОП новини

Свята Софія Київська: нові відкриття у сучасному виданні


Київ – Храм Святої Софії у Києві визнано одним з семи чудес України. Цій унікальній пам‘ятці християнського мистецтва присвячено чимало видань – але так склалось, що серед них переважають фотоальбоми, путівники або суто наукові праці. Аж ось з‘явилася перша книга, яка поєднала яскравий, доступний стиль викладення з академічною обґрунтованістю історичних фактів. Книга називається «Свята Софія Київська».

Рік, що минає, став знаковим для храму Святої Софії і комплексу споруд, які входять до цієї пам‘ятки національного і світового значення. Цього року, під склепіннями Святої Софії відправив службу Вселенський Патріарх Варфоломей; повернулися на місце після понад півстолітніх поневірянь Царські Врата; відреставрований будинок Митрополита.

Автор книги – історик Надія Нікітенко – розповідає про Святу Софію як про духовний центр Київської Русі, дає змогу «почути» храм, продивитись його унікальні фрески та настінний розпис, щоб ми, нинішні, зрозуміли, що саме втілили у храмі наші пращури. До речі, книга побудована на відкриттях авторки, яка дослідила людські долі тих, хто долучився до створення храму, його збереження і буття в історії.

«Ця книжка писалась усе моє життя в Софії. Я працюю тут понад тридцять років, кожен рік приносив з собою щось нове. Ця книжка є певним підсумком багаторічної праці. Звичайно, ця праця продовжується, і я сподіваюсь, будуть ще нові публікації. Це те, чим я живу», – каже Надія Нікітенко.

Культуролог, автор історичних нарисів «Український вісник» Наталя Позняк – Хоменко вважає, що значення книги «Свята Софія Київська» для України неоціненне: «Попри те, що всі ми знаємо про існування Софії Київської, ми мало знаємо про те, що насправді вона собою являє, і яким насправді духовним змістом вона виповнювалась усі ці віки, починаючи від часів Київської Русі, від часів гетьмана Мазепи і до сьогодення».

А отже, той хто прочитає книгу, ознайомиться з унікальними ілюстраціями, наведеними у ній, і зрозуміє, чому з одинадцятого століття і донині Київ називають «слов‘янським Єрусалимом», а храм Святої Софії - «центром українського духу».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG