Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор, Президент і БЮТ – лауреати антипремії «Будяк року-2008»


Генеральний прокурор Олександр Медведько, Президент Віктор Ющенко і фракція Блоку Юлії Тимошенко стали лауреатами у найвищих номінаціях антипремії Української Гельсінської спілки з прав людини «Будяк року – 2008».

Про це сьогодні, у Міжнародний день прав людини, оголосили члени конкурсного комітету антипремії, якою, за словами правозахисників, щороку відзначають «найбрутальніших ворогів прав людини в Україні».

Як зазначила член конкурсної комісії Алла Тютюнник, Медведько став лауреатом першої номінації – «за найбільш грубе порушення прав людини». Правозахисник пояснила, що генпрокурор удостоївся антипремії через своє рішення екстрадувати, незважаючи на закон, який це забороняє, та відповідні рішення українських судів, до Росії особу, якій надали статус біженця.

Президент Ющенко і фракція БЮТ ділять перемогу в номінації «за політичне втручання у здійснення правосуддя».

Як пояснила Тютюнник, Президент здійснював тиск на суддів і суди шляхом ліквідації Окружного адміністративного суду Києва та незаконного, на думку правозахисників, звільнення судді. А депутати від фракції БЮТ блокували різними способами роботу Київського апеляційного адміністративного суду.

У третій номінації – «найбільш інформаційно закритий орган влади» лауреатство вибороло Міністерство охорони здоров’я України.

«Це пояснюється систематичною відсутністю відповідей на інформаційні запити, систематичні необґрунтовані відмови у наданні інформації та незаконне засекречення переліку відомостей, віднесених МОЗ до конфіденційної інформації», – зауважив голова конкурсної комісії В’ячеслав Якубенко.

За його словами, за результатами дослідження, це міністерство найгірше серед 84 центральних органів влади відповідало на інформаційні запити.

У номінації «за найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини та заклики до порушення прав біженців і шукачів притулку, розпалювання ворожнечі» правозахисники відзначили депутата НУНС Геннадія Москаля.

А в номінації «найбільш інформаційно закритий орган місцевого самоврядування» лауреатом антипремії комісія визначила Луганську міську раду.

Антипремію «Будяк року» заснували у 2006 році для привернення уваги громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі упродовж року.
XS
SM
MD
LG