Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче до 2020 року модернізувати свою армію


На сьогоднішній день військовий бюджет Росії складає 21 мільярд доларів. Для порівняння: США - 600 мільярдів доларів, Україна (у ще не затвердженому бюджеті) – 13,3 млрд. гривень
На сьогоднішній день військовий бюджет Росії складає 21 мільярд доларів. Для порівняння: США - 600 мільярдів доларів, Україна (у ще не затвердженому бюджеті) – 13,3 млрд. гривень

Прага – Російська влада прагне до 2020 року модернізувати армію до рівня світових стандартів. Амбіційна мета видалася російському керівництву особливо актуальною після серпневої війни в Грузії. З точки зору деяких експертів, ця війна для Москви була нещастям, бо її військо більше нагадувало радянську армію зразка 60-80-х років. Чи спроможна Росія модернізувати свою армію?

На думку професора політології Канзаського університету Дейлі Герспрінґа, проблема полягає в тому, що Москва нічого не робила впродовж останніх 10 років. Наприклад, за цей час Москва спромоглася збудувати лише... три військові судна.
Російські коментатори стверджують, що обладнання на оборонних заводах застаріло, а більшість фахівців готується відійти. Процес від задуму до його втілення займає так багато часу, що та чи інша «новинка» часто-густо перестає бути такою. Крім того, глобальне падіння цін на нафту також може серйозно зашкодити зусиллям Кремля просунутися в оборонній галузі.
Та попри все, Москва планує серйозну реформу свого військового відомства.
Які ж зміни готує Кремль?
Насамперед йдеться про скорочення кадрів. Число військових чиновників скоротиться до 150 тисяч (зараз їх 355 тисяч).
Вже за півроку в російській армії має залишитися лише 886 генералів. Зараз їх 1107 – приблизно один на тисячу військовиків.
Скорочення, передусім, розпочнуться в московських кабінетах. У центральному апараті міністерства оборони знизять посади десятків керівників і заступників начальників управлінь.
Деякі посади взагалі зроблять цивільними. Невдовзі на деякі посади зможуть призначити і військовика, і цивільного. Однак у жодному разі такому керівникові «не світять» генеральські погони. І взагалі, головний принцип перетворень у військово-кадровій сфері буде такий: посада має відповідати званню, а звання – посаді.
Частково позбудуться генералів і у відділах кадрів військових структур і навіть навчальних військових закладів. До речі, і число самих навчальних закладів радикально зменшиться, їх буде буквально кілька.
Реформатори сподіваються, що до 2010 року, а може, і скоріше в Росії вдасться сформувати виключно професійну армію.
У російському війську вже повним ходом здійснюють структурні зміни. Приміром, чотирирівнева система командування перетвориться у трирівневу, що дозволить, зокрема, швидше ухвалювати остаточні рішення, бо скоротиться бюрократична вертикаль.
На думку оглядачів, важливим є те, що Москва вирішила створити сержантський корпус, а точніше провести його професіоналізацію. Саме сержанти мають стати чи не головними дійовими особами у військах. Їхній статус піднімуть до рівня прапорщика або лейтенанта. Відповідно, зросте їхня зарплата.
Оглядачі називають цей крок революційним, хоча ще не цілком зрозуміло, наскільки ефективним виявиться це нововведення.
У кожному разі, інститут «контрактників» не виправдав сподівань. Для цього були, щоправда, об’єктивні причини: низька зарплата і неадекватне житло, хоча Кремль пробує вирішувати і ці проблеми.
Чиновники від усього цього, звісно, не в захопленні. Особливо ті, які відносно недовго служать у війську. Куди їм тепер? Тому вони гостро критикують заплановані зміни. Високе військове керівництво особливо не зважає на цю критику і численні скарги. І не дивно: міністр оборони Анатолій Сердюков має особисту повну підтримку президента Дмитра Медведєва і прем’єр-міністра Володимира Путіна.
Три умови успішного проведення реформування війська
Вже згадуваний професор політології Канзаського університету Дейл Герспрінґ, попри всі зусилля Кремля, скептично оцінює можливості реформування російської армії.
За його словами, після розвалу Радянського Союзу було вже кілька спроб військової реформи. Тому не дивно, що багато хто сумнівається, що нові зусилля виявляться результативними.
На думку експерта, успіху можна досягнути за умови, що уряд Медведєва виділить достатньо коштів на створення професійної армії. Друга умова – прорив у виробництві зброї. Ще один важливий момент: якщо російський чиновницький корпус переконають у тому, щоб делегувати владу сержантському складові і молодшим офіцерам.
А єдине, про що з упевненістю можна сказати, заявив американський експерт, так це те, що нинішня російська адміністрація, схоже, серйозніше, ніж попередні, ставиться до того, щоб провести докорінні зміни щодо формування війська на західний манер, вважає Дейл Герспрінґ.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.
XS
SM
MD
LG