Доступність посилання

ТОП новини

Єпископат УПЦ МП: Митрополит Володимир гідний патріаршого престолу


Предстоятель Української Православної церкви Московського патріархату Митрополит Київський і всієї України Блаженнійший Володимир (у миру Віктор Маркіянович Сабодан)
Предстоятель Української Православної церкви Московського патріархату Митрополит Київський і всієї України Блаженнійший Володимир (у миру Віктор Маркіянович Сабодан)

Київ – Архієреї Української православної церкви Московського патріархату просять Митрополита Володимира (Сабодана) висуватися на патріарший престол. Митрополит подякував, але від подальших коментарів утримався. Експерти вважають, що сам факт звернення засвідчив певну консолідованість українського єпископату. А це посилює позиції української делегації на Архієрейському Помісному Соборі, де і обиратимуть патріарха.

Патріархом Російської Православної Церкви може стати будь-який архієрей, старший 45 років, якого обере Помісний Собор.
Єпископат Української православної церкви Московського патріархату вважає, що «достойним кандидатом на Первосвятительський Патріарший Престол» є Митрополит Володимир.
Керуючий справами УПЦ Московського патріархату, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан каже, що «якщо Блаженніший стане патріархом, то для України, для православних віруючих – це буде дуже почесно і приємно. Це буде велика радість».
Те, що це є певне консолідоване рішення підтвердила і Настоятельниця Одеського Архангело-Михайлівського монастиря ігуменя Серафима. На її думку, важко підшукати достойнішу кандидатуру, «з таким досвідом, із такою харизмою, з такою душею».
Звернення архієреїв – вияв поваги
Втім Василь Анісімов, референт предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира, наголошує, що немає офіційної процедури висування кандидатів на патріарший престол. Оскільки згідно з канонами, процедура висування буде відбуватися вже безпосередньо на самому Соборі.
А звернення архієреїв до Митрополита Володимира з проханням висунути свою кандидатуру на патріарший престол – є лише проявом поваги і внутрішньою справою УПЦ Московського патріархату.
Однак архієреї у своєму зверненні засвідчили, що підтримають
кандидатуру Митрополита Володимира «під час голосування на Помісному соборі Російської православної церкви».
І хоч Митрополит Володимир, подякувавши за довіру, жодним словом не прокоментував свої наміри ­– сам факт оголошення підтримки має значення.
УПЦ Московського патріархату посилює свої позиції
Звернення архієреїв свідчить про певну консолідацію духовенства московського патріархату в Україні, а отже про посилення його позицій.
Адже українська делегація складатиме майже чверть усіх учасників Помісного собору Російської православної церкви і їхні голоси також матимуть значення.
Релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що «реальна мета висування Митрополита Володимира є більше бажанням чинити певний тиск на реальних кандидатів на посаду очільника Російської православної церкви і в процесі підготовки до Помісного собору домагатися від них певних преференцій, а отже і від того, кого оберуть Главою РПЦ».
На думку Андрія Юраша, стан здоров’я Митрополита Володимира та його поважний вік, не дозволять йому таки висуватися на патріарший престол.
Українські архієреї мають мало шансів очолити РПЦ
Російський єпископат складає більшість у РПЦ і цілком природно підтримуватиме свого висуванця. Тому шансів очолити Російську православну церкву практично немає жоден з українських єпископів.
Помісний собор Російської православної церкви, на якому обиратимуть нового патріарха, призначений на 28–29 січня 2009 року. На початку січня пройдуть і збори на яких єпархії висуватимуть своїх делегатів.
Кожна із 43 єпархій УПЦ Московського патріархату висуватиме на участь у соборі одного архієрея, одного мирянина і одного монаха. Своїх висуванців матимуть і духовні семінарії.
Усього Помісний Собор РПЦ збере у Москві 700 делегатів.
Можливими наступниками покійного патріарха Алексія Другого експерти називають керуючого справами Московської патріархії митрополита Климента і очільника зовнішніх зв’язків церкви митрополита Кирила.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG