Доступність посилання

ТОП новини

755 років тому був коронований Данило Галицький


Дорогочин – Івано-Франківськ – Якщо не врятував, то значно зменшив ординські руйнування у Європі руський князь Данило Галицький. Європа визнала його як володаря, а Галицько-Волинське князівство як державу. Свідченням того стало вручення папської корони у польському містечку Дорогочині 755 років тому. Дискусійних питань багато, і глибше вивчати історію треба і науковцям, і політикам різних країн. Це засвідчила міжнародна конференція у Польщі.

Пам'ятник королю Данилові у Львові
У Дорогочині Підляшського воєводства, звідки родом польський актор Даніель Ольбрихський, відомий за фільмами «Потоп», «Вогнем і мечем», Даніелів багато. Кажуть, хлопчиків тут називають цим іменем на честь Данила Галицького. Адже саме в цьому польському містечку в 1253 році володар Галицько-Волинського князівства, перший і єдиний з руських державників, отримав папську корону.
Та широкому загалу ці факти маловідомі. Директор Студії Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький зазначає: «13 століття – це час, коли західна Русь була набагато більше зв'язана з Заходом і Польщею, зокрема, ніж зі Сходом. В суспільному, політичному сенсі ці факти незнані».
Став щитом від монголо-татар
Отримання Данилом Галицьким корони з рук легата Папи Римського Інокентія ІV у Дорогочині ніхто з істориків під сумнів не ставить. Хоча уточнюють: Данила Романовича, так правильніше. Дискусійними залишаються точна дата і передумови коронації. Кажуть, що це «наслідок тривалого дипломатичного торгу», з яким пов'язували надію на допомогу у боротьбі проти татар. Галицько-Волинське князівство стояло на шляху ординців у Європу.
«Галицько-Волинське князівство в часи Данила служило надійним щитом для Європи, і не лише в часи Данила, але і його наступників. На той час він зробив все, що міг, щоб не допустити чергових нападів монголів», – каже доктор історії Ягелонського університету з Кракова Віталій Нагірний.
І ця подія мала значення для утвердження Галицько-Волинського князівства в Європі, додає проректор з міжнародних зв’язків Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. Він наголошує, що Данило Галицький «показав могутність Руської держави, західноєвропейський світ побачив повноцінних партнерів».
«Через історію показати, що ми рівні в Європі»
На честь 750-річчя коронації Данила Галицького у Дорогочині було встановлено пам’ятний знак
Саме Прикарпатський університет та Івано-Франківська обласна рада виступили ініціаторами міжнародної конференції з нагоди 755-ї річниці коронації Данила Галицького, до того ж на території Польщі. Та значення її не лише наукове. Якщо вчені розглядають історичні аспекти цієї події, то політикам варто робити свої узагальнення, наголошує голова обласної ради Ігор Олійник.
«Ми хочемо знати свою історію, написану істориками, але не з точки зору імперії, під чиюсь політичну волю. Через нашу історію, зокрема Галичини, показати, що ми рівні серед європейських народів», – зауважив Ігор Олійник.
Данило Галицький – це об’єднуюча політична постать для України, Польщі і в цілому Європи. Розуміння цього сприятиме розширенню міждержавних відносин, культурній інтеграції, зазначає Надзвичайний і Повноважний посол України в Польщі Олександр Моцик
«З точки зору сьогоднішнього дня той акт 755 років тому був кроком справді до європейської інтеграції, якщо говорити сьогоднішньою мовою. Це було не спонтанне дійство, а глибоко запланована ним самим акція, щоби земля, якою він керував, булла європейською і на європейських традиціях», – зазначив посол.
Знати історію, вшановувати її творців
Створена міжнародна група, з символічною назвою «Дорогочинська», яка працюватиме не лише над науковими проблемами, а й над увічненням місць, пов'язаних із українською історією.
Спільні зусилля, зокрема, можна спрямувати на пошуки корони Данила Галицького, зауважив доцент Прикарпатського університету Мирослав Волощук. «Невідома доля корони, оскільки вона втрачена. Її реконструкції, спроби відновлення більш гіпотетичні, ніж достовірні. А це вимагає прискіпливої уваги не тільки істориків, а й, можливо, політиків найвищих щаблів і рангів долучитися до цієї справи», – зауважив науковець.
(Дорогочин – Івано-Франківськ –Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG