Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті провели урочисту академію, присвячену Бандері


Пам’ятник Степану Бандері у Львові
Пам’ятник Степану Бандері у Львові

Івано-Франківськ – Із нагоди 100-річчя від дня народження провідника ОУН, визначного діяча національно-визвольного руху Степана Бандери в неділю в Івано-Франківську провели урочисту академію «Хай живе Бандера і його держава...». Захід відбувся у приміщенні академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка.

2008 рік рішенням сесії Івано-Франківської обласної ради був проголошений на Прикарпатті Роком Степана Бандери. Депутати ініціювала також присвоєння йому звання Героя України посмертно.

Названо переможців всеукраїнського журналістського конкурсу, присвяченого цій даті. Серед них письменник Геннадій Бурнашов з Івано-Франківська, коломийський тележурналіст Василь Нагірний, кореспондент районної газети з Буська Львівської області Лариса Гарасимів, журналіст із Сум Олександр Грінка.

Головні події з вшанування Провідника ОУН відбудуться 1 січня 2009 року, безпосередньо у день народження Степана Бандери.

Зранку в його родинному селі Старий Угринів пройде урочисте віче. Будуть вікриті музейний комплекс після реекспозиції та відновлена плебанія (хата священичої родини Бандер).

А в Івано-Франківську відкриють пам’ятник герою на Європейській площі.

Очікується приїзд представників різних областей України та діаспори, колишніх членів Організації Українських Націоналістів із Німеччини, Англії, Польщі, Словаччини.

25 грудня рішення про відзначення на державному рівні 100-річчя від народження Степана Бандери ухвалила Верховна Рада України. Відповідно до цієї ухвали парламенту, в 2009 році офіційно святкуватимуть також 85-річчя від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова, 170-річчя з дня народження фольклориста й поета, автора слів державного гімну України Павла Чубинського та 370-річчя від дня народження гетьмана Івана Мазепи.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

XS
SM
MD
LG