Доступність посилання

ТОП новини

Газовий конфлікт: Україна й Росія звинувачують одна одну, Європа починає мерзнути


Прага – Газовий конфлікт загострюється: уранці в середу постачання російського газу до Європи через Україну цілком припинилося. Росія й Україна звинувачують одна одну в цій зупинці, а Європа ніяк не може в цьому розібратися, але вже потроху починає замерзати.

Уранці в середу голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина забив на сполох: «Сьогодні, 7 січня, о 7-й 45, не попередивши українську сторону, російська сторона закрила останній перехід російського газу до України Суджа-Велика і, таким чином, зупинила експорт російського газу до Європи».

Москва, як і щоразу, має власний погляд на події, про який перед об’єктивами камер державного телебачення доповідав прем’єр-міністрові Росії Володимиру Путінові голова правління «Газпрому» Олексій Міллер: «Сьогодні вночі, протягом ночі й до ранку, Україна закрила всі експортні газотранспортні коридори постачання газу в Європу».

Європа й не береться з’ясовувати, чия правда – там серйозно занепокоєні таким перебігом подій. Голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу повідомив, що вранці телефонував і Путінові, і його українській колезі Юлії Тимошенко – і почув від кожного власну версію, несумісну з іншою.

«Прем’єр-міністр Путін сказав мені, що Росія подає газ, призначений для Європейського Союзу, але є деякі проблеми з транзитом через Україну. Прем’єр-міністр Тимошенко сказала мені, що вони не створюють жодних проблем із транзитом через Україну – вони здатні транспортувати газ до Європейського Союзу за умови, якщо Росія подасть цей газ в українську мережу», – розповів Баррозу.

Водночас у Києві керівник «Нафтогазу» Олег Дубина пояснював, що рацію має саме його держава. «Україна не може фізично ні «закрити», ні «не пустити». Якщо Росія сьогодні ухвалить рішення і відкриє всі шість потоків, то всі ці шість потоків відкриються за її волею, не за нашою. Це рішення російської сторони – закрити газ для транспортування в Європу», – заявив чільний український газовик.

Росія звинувачує щонайпублічніше

У Москві також знову почали звинувачувати Україну в «крадіжках» газу. «Обсяги газу, які були несанкціоновано відібрані від початку цього року компанією «Нафтогаз України» з транзитних обсягів, призначених для європейських споживачів, так і не повернені. При цьому за добу, що минула, під приводом витрат газу на технологічні потреби «Нафтогаз» украв іще 21 мільйон кубометрів газу, призначеного для постачання в Європу. За цих умов у нас нема іншого вибору, окрім як скоротити постачання ще на 21 мільйон», – заявив речник «Газпрому» Сергій Купріянов.

Про це саме говорив у телекамери і Міллер Путінові. Ні той, ні інший, щодня говорячи про щоразу 21 «вкрадений» мільйон кубометрів, воліють не згадувати, що рівно цю кількість щодня спалюють агрегати газонасосних станцій української газотранспортної системи, щоб забезпечити своє живлення, і без цих витрат ніякого транспортування газу не буде незалежно від того, надасть його російська сторона понад експортний обсяг чи ні.

Росія ж, стверджуючи, що вранці в середу газу не перекривала, при цьому заявила, що таки зробить це пізніше, і під вечір цього дня офіційно оголосила про це перекриття, знову склавши вину на Україну. На ранкову пропозицію Міллера повністю зупинити газ Путін під клацання фотокамер пояснював необхідність надати російському поглядові якомога більшого розголосу: «Добре, я з вашою пропозицією згоден, про припинення поставок, – але зробити це треба якомога публічніше і в присутності міжнародних спостерігачів».

Про міжнародних спостерігачів згадували цього дня і в Євросоюзі –вони мали б з’ясувати, що ж коїться з газом насправді, безпосередньо на газовимірювальних станціях на кордонах України й Росії (точніше, вони розташовані на російській території). Про це повідомив Баррозу після розмов із Путіним і Тимошенко: «Ми отримали запевнення і від прем’єр-міністра Путіна, і від прем’єр-міністра Тимошенко, що вони обидва приймають міжнародних спостерігачів, які перевірятимуть на місці, як цей (транзит газу) насправді відбувається».

Європа попереджає на майбутнє, а потерпає вже зараз

А тим часом ЄС вимагає від Росії й України відновити постачання газу не пізніше як у четвер і вустами Баррозу попереджає: «Якщо транзит не повернеться до норми, ми матимемо справжню проблему, і нам доведеться зробити певні висновки, які дадуть знати, що ми вже не вважаємо постачання газу з Росії через Україну за варте довіри, і нам доведеться сказати про це дуже чітко».

Між тим у багатьох країнах Європи починаються проблеми. Більшість їх, навіть ті, які мають певні альтернативи, вимушені вдаватися до своїх резервів чи й обмежувати використання газу промисловими споживачами. У Словаччині й Хорватії говорять про надзвичайний стан, а в Болгарії – про кризу.

Саме Болгарія наразі потерпає найбільше. На відміну від багатьох інших європейських країн, вона майже повністю залежна від російського газу, який іде через Україну, ще й запасів у сховищах там не так багато. За повідомленнями, у час сильних морозів залишилися без опалення близько 12 тисяч помешкань у третьому місті країни Варні і ще майже 4 тисячі в місті Разґраді – опалювальні мережі не встигли перевести з газу на інше пальне; в столиці Софії опалення квартир різко послабили, а в міському електротранспорті вимкнули, щоб заощадити електроенергію. Багато де в країні позакривалися школи й дитсадки, закривають виробництво промислові підприємства – в Болгарії офіційно говорять про кризовий стан.

(Прага – Київ)

«Нафтогаз України» інформує (7 січня 2009 р.)

«Нафтогаз України» інформує (7 січня 2009 р.)

Так змінилася ситуація в газотранспортній системі України з 31 грудня минулого року до 1 січня нинішнього, коли російський «Газпром» припинив постачання газу для України й залишив тільки обсяги для транзиту до Європи
(дивитися зображення)

А таке було становище в газотранспортній системі України опівдні 6 січня цього року; протягом усього цього дня «Газпром» поступово знижував обсяги постачання транзитного газу для європейських споживачів
(дивитися зображення)

Уранці 7 січня в газотранспортну систему України взагалі перестав надходити транзитний газ від «Газпрому»; поставки російського газу до Європи через українську територію повністю припинилися
(дивитися зображення)

Протягом шести днів січня «Нафтогаз» передав європейським споживачам 74 мільйони кубометрів газу, які недопоставив «Газпром», із власних ресурсів
(читати повідомлення)




  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG