Доступність посилання

ТОП новини

І знову про газ (огляд британської преси)


Лондон – Переважна більшість британських газети пише про розвиток подій навколо газової суперечки між Україною та Росією. Привертають увагу й дві інші теми, пов’язані з Україною. Independent, одна з провідних газет, коментує чутки, що на Президента Ющенка готувався замах у Швейцарії, а кілька газет пишуть про оригінальний спосіб, за допомогою якого українка запрошує гостей на своє весілля в Лондоні.

Британські газети і далі коментують газовий конфлікт між Росією й Україною.
З коментарів привертають увагу матеріали у провідних виданнях. Зокрема, FinancialTimes пише, що навіть, коли Росія відновить постачання газу, Європа все одно залишатиметься вразливою до перебоїв, бо Україна та Росія сьогодні не наблизилися до угоди на 2009 рік ближче, ніж це було у новорічну ніч.
У статті мовиться: «Як виглядає, ескалація суперечки зробила жорсткішою рішучість Росії домагатися ще вищих цін на газ для України. Зі свого боку, Україна тримається своєї вимоги вищих цін за транзит газу і погрожує анулювати довготерміновий контракт, що визначає умови транспортування газу через її територію, який було підписано 2006 року… Україна погоджується, що ціни мусять зрости до європейського рівня, але вимагає, щоб Москва дотрималася перехідного трирічного періоду, про який було домовлено у жовтні минулого року».
Independentуважає, що хоча мерзнуть західні сусіди Росії й України, це дорого коштуватиме саме цим двом країнам, якщо Європа вирішить шукати альтернативних джерел надходження енергоносіїв.
Газета вважає, що конфлікт можна було б досить легко розв’язати, але «він не лише комерційний, а й політичний, особистий, геополітичний та дуже темний».
Видання дивується, що «Нафтогаз» та «Газпром» довели вирішення ситуації до кризових переговорів останньої хвилини на Новий рік, адже обидві компанії знали, що контракт на постачання до України добігав кінця 31 грудня, і потрібний був новий контракт.
«Чи була Україна готова боротися з «Газпромом», бо накопичила великі запаси газу в підземних сховищах і могла пересидіти зиму? Чи справді це є внутрішньоукраїнська політична гра за те, хто саме … Юлія Тимошенко чи … Віктор Ющенко виграє наступні президентські вибори?.. «Газпром» визнає, що суттєво скоротив потік газу через Україну, однак заявляє, що зробив це після того, як Україна взяла російський газ для власних потреб… Але якщо «Нафтогаз» накопичив так багато газу, чи потрібно йому ще й красти російський?.. Якщо Росія може переконати всіх у вині України, то чи допоможе це їй досягти мети позбавити Україну надій на членство в ЄС, залишивши її міцно прикутою до російської зони впливу?» – запитує британський часопис і додає: «У темному світі українсько-російських енергетичних стосунків на тлі російської печалі щодо втрати України, яку більшість росіян вважають інтегральною часткою своєї держави, важко збагнути, хто правий, а хто ні… Те, що є очевидним, — ця суперечка викликала шок у всій Європі і поставила енергетичну безпеку на передову лінію політики».
А кілька газет коментують досить незвичну історію про українку, яка вмістила в інтернеті оголошення про пошук гостей на своє весілля у Лондоні. Зокрема, щоденник DailyMail, зазначає, що до нестандартного кроку дівчині, ім’я якої не називається, вдалася через те, що її друзі та члени родини не можуть приїхати на весілля до Британії. У своєму оголошенні на одному популярному в Англії сайті вона написала, що шукає «пристойних» гостей зі свого боку. Їй потрібно 30 своїх гостей, які б сиділи з нею на великому весіллі, де загалом будуть присутні близько 150 осіб. За таку послугу вона гарантує всім безкоштовний обід на прийнятті. Одну з нових гостей навіть попросять бути дружкою.Щоб стати кандидатом на гостя, достатньо вислати свої фото та коротку автобіографію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG