Доступність посилання

ТОП новини

«Реклами не потребує». Обмеження реклами алкогольних та тютюнових виробів


Починаючи з нового року, на українському телебаченні обмежена реклама спиртного і цигарок. Набув чинності відповідний закон. Зокрема, не можна пропагувати «горілчаного» спонсора у телепрограмах. Також заборонена зовнішня реклама тютюну і алкоголю. Не можна їх рекламувати і у транспорті. Наскільки це допомагає у боротьбі зі шкідливими звичками? Чи не буде від цих рекламних обмежень така ж користь, як від попереджень Міністерства охорони здоров'я на пачках цигарок?

Реклама цигарок та спиртного згубно впливає на молодь і не тільки

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про рекламу» запропонував депутат від фракції БЮТ Микола Томенко. Нардепи його підтримали. Президент теж дав добро. Кореспондентка Радіо Свобода на Закарпатті Надія Петрів, поспілкувавшись із місцевими експертами і тими, хто звертає увагу на рекламу горілчаних напоїв та курива, констатує: реклама зіграла не останню роль у загляданні у чарку та бажанні затягнутися.

18-річна ужгородка Таміла зізнається, що вживати різноманітні алкогольні напої типу «джин-тоніків» чи «бренді-коли» почала саме під впливом реклами: хочеться спробувати ті енергетичні напої, які так розхвалюють симпатичні дівчата та хлопці з блакитних екранів. Розповідає Таміла. «Це якесь масове захоплення молодими спиртними напоями, їх рекламують на кожному кроці, з екранів телевізорів, по радіо, на вулицях. Без розпивання джин-тоніків уже не проходить жодна вечірка, дискотека чи й просто посиденьки. І ніхто не знає, як воно впливає на організм. Думаю, з цим треба якось боротися».

Слова Таміли підтверджують і закарпатські соціологи. Кілька місяців тому Карпатський центр досліджень провів опитування серед студентської молоді Закарпаття з приводу вживання алкоголю й паління, а також впливу на молодь реклами цих товарів. Результати, як стверджує керівник центру Федір Шандор, вразили. З’ясувалося, що переважна більшість опитаних, 81% студентів, які палять та вживають спиртне, почали робити це під впливом реклами. Навіть більше того, молоді люди, які, приміром, не палять, майже не замислюючись можуть назвати кілька прикладів реклам цигарок чи спиртного, які їм добре запам’яталися.

А нарколог, директор Українського НДІ соціальної та судової психіатрії й наркології МОЗ України Станіслав Табачников вважає, що обмеження реклами спиртного є корисним не тільки для тих, хто лише починає заглядати в чарку. «Відсутність реклами впливає на людину позитивно. Коли я запитую в алкоголіків, чи не хочеться їм випити, вони говорять, що бажання випити з’являється, коли вони бачать рекламу пива, яка транслюється по всіх каналах».

Телевізійна реклама тютюнових виробів заборонена в Італії

А в Італії реклама тютюну на телебаченні заборонена повністю, реклама ж спиртного жорстко регламентована, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Римі Наталка Кудрик.

Відеоролики не повинні бути адресовані для підліткової аудиторії. Реклама не має спонукати до надмірного вживання спиртного. У жодному разі не давати і натяку, що пляшка вина чи пива певної марки допомагає знаходити друзів, підвищує соціальний статус або має лікувальні властивості.

Поза цим, ролики з рекламою спиртного мають демонструватися у відповідний час. Дотримання цих та інших вимог контролюють два державних комітети. У разі порушення правил на компанію подають до суду. Та говорити про засилля такої реклами на італійських телеканалах не доводиться. Найчастіше це мальовничі кадри з пропозицією вина національного виробництва.

Законодавчі зміни набули чинності

Треба розширювати територію без алкоголю і тютюну, переконує натхненник законодавчих змін щодо реклами спиртного та цигарок, депутат-бютівець Микола Томенко. Варто впливати на ту рекламу, що все-таки залишається на телебаченні. Крім того, після електронних медіа і біг-бордів обмеження у пропагуванні курива і міцних напоїв чекають на друковані засоби масової інформації. «Відповідно до поданого мною закону, який набув чинності, пряма реклама тютюну триватиме до 1 січня 2010 року в газетах, після цього реклама залишиться лише в спеціалізованих виданнях та журналах. А ще закон стосується змісту реклами. Реклама торгової марки – одна справа, а зовсім інша – провокування молоді до вживання такої продукції задля модного життя, що неприпустимо».

Контроль та санкції також встановлені

Контролювати ж виконання норм закону стосовно обмеження реклами на ТБ і на бордах мають Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, а також, відповідно, Держкомітет захисту споживачів та стандартизації, зауважує пан Томенко. До порушників можливі такі ж санкції, як і за інші нехтування законів, включаючи позбавлення ліцензії для телеканалів. Наразі прямих порушень рекламних приписів немає, констатує парламентарій.

Водночас Микола Томенко впевнений, що обмеження реклами спиртного і тютюну справді допомагає у боротьбі із «зеленим змієм» і залежністю від цигарки. Передусім у запобіганні таким звичкам. «Експерти вважають, що яскрава різноманітна зовнішня реклама серйозно впливає на емоційну складову людини, особливо на молодь».

Рекламісти просять відкласти нововведення на час економічної кризи

Представники рекламного бізнесу з розумінням ставляться до обмежень реклами алкоголю і тютюну. До того ж, як стверджує голова координаційної ради Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко, частка прибутків саме від такої реклами ставить лише близько 12%. Але, зазначає пан Біденко, рекламісти просили зважити на те, що під час економічної кризи можна було б відкласти ці нововведення, які запропонував Микола Томенко. «Галузь у час економічної кризи і так втрачає 50% свого бюджету, тому додаткова втрата цих 12% прибутку дуже сильно б’є по галузі. Саме тому ми звернулися з прохання до народних депутатів на рік відсунути цю заборону, щоб дати можливість цій галузі пережити економічну кризу».

За даними британського видання «The Economist», Україна посідає друге місце у світі за кількістю цигарок на душу населення. У середньому на кожного українця припадає 7 викурених сигарет щодня, враховуючи всіх (і немовлят, і тих, хто ніколи не палив). Загалом в Україні не можуть позбутися цієї звички 15,5 мільйонів осіб.


Глас народу:
Заборона реклами спиртного і тютюну на телебаченні та біг-бордах допомагає у боротьбі зі шкідливими звичками?


Іван, системний аналітик: Реклама алкоголю та тютюнових виробів заохочує людей до споживання цих продуктів, тому заборона її потрібна.

Ніна Сергіївна, пенсіонерка: Алкогольна та тютюнова залежність у нашій країні – це одвічна проблема, тому заборона нічого не змінить.

Марк, економіст: Звичайно, допоможе, адже будь-яка дія - це вже певний крок вперед. Однак питання в тому, наскільки ефективно допоможе і що потрібно робити в першу чергу.

Анастасія, студентка: Допоможе у боротьбі зі шкідливими звичками школярам та студентам. Адже в цьому віці ще можна вплинути на людину.

Віктор Федорович, технічний директор: Ставлення людини до спиртного та цигарок потрібно виховувати з дитинства. Заборона реклами на дорослих точно ніяк не вплине.


  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG