Доступність посилання

ТОП новини

Росія відновила подачу газу до Європи через Україну


Російський газовий монополіст «Газпром» почав подачу газу до Європи через територію України. За повідомленнями, перший газ почав надходити через компресорну станцію «Суджа». Цей газ має піти територією України для споживачів Балканського регіону, Туреччини і Молдови.

Російський газовий монополіст «Газпром» почав подачу газу до Європи через територію України. За повідомленнями, перший газ почав надходити через компресорну станцію «Суджа». Цей газ має піти територією України для споживачів Балканського регіону, Туреччини і Молдови.

Про досягнуту домовленість відновити від сьогодні постачання блакитного палива заявили напередодні комісар Єврокомісії з питань енергетичної безпеки Андріс Пієбалґс та заступник глави «Газпрому» Олександр Медведєв.

У Брюсселі представники Євросоюзу, Росії та України підписали тристоронню угоду про роботу спостерігачів за транзитом російського газу через територію України.
Можливо, ми ніколи не дізнаємося, хто був винним – Комісар ЄС Андріс Пієбалґс


Комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалґс заявив у понеділок на прес-конференції після завершення надзвичайного засідання Ради міністрів з питань енергетики ЄС: «Якщо цього не станеться (початку транзиту газу у вівторок ), я зможу реально сказати, хто відповідальний за ситуацію».

Комісар зазначив, що до 8-ої години ранку за Брюсселем всі спостерігачі вже перебуватимуть на вимірювальних станціях, і тому буде легше сказати, хто винен за затримку із транзитом.

Комісар ЄС вважає, що Україна вела себе відповідально під час газової кризи. «Зараз, коли я спілкуюся з обома сторонами, поведінка української сторони є дуже відповідальною, і, сподіваюся, вона такою і залишиться», – сказав комісар ЄС. «Зараз я закликаю обидві сторони робити те, що вони обіцяють», – додав Пієбалґс.

У свою чергу присутній на прес-конференції міністр з питань промисловості та торгівлі головуючої в ЄС Чехії Марті Ржіман зазначив, що сьогодні неможливо сказати, хто був винен у припиненні постачання газу до Європи. «Можливо, ми ніколи не дізнаємося, хто був винним», – сказав він.

«Нафтогаз» вимагає поновлення рівномірних поставок газу в усіх напрямках


Запропонований «Газпромом» експеримент iз часткового вiдновлення транзиту газу через Україну суперечить встановленiй практицi надiйного функцiонування транзитних газопроводiв, заявляє «Нафтогаз України».Тому українська компанія вимагає негайного вiдновлення рiвномiрного постачання газу всiма транзитними напрямами, йдеться в заявi.

Як повідомила прес-служба «Нафтогазу», вчора російська сторона заявила, що готова провести експеримент із відновлення подачі газу до газотранспортної системи України, щоб відновити його транзит до країн Європи.

13 січня о 00:58 до компанії «Укртрансгаз» надійшла факсограма від «Газпрому», в якій повідомлялося про відновлення поставок транзитного газу з 9:00 за київським часом через газовимірювальну станцію «Суджа» обсягом 76,6 мільйонів кубометрів на добу.

«Нафтогаз» заявляє: ці обсяги і напрямки не були вчасно погоджені між двома операторами газотранспортних систем, що «грубо суперечить установленій практиці надійного функціонування транзитних газопроводів».

З метою стабільного забезпечення транзиту газу по ГТС України сторонам необхідно обновити й оформити документи, які чітко регламентують технічну і технологічну взаємодію роботи газотранспортних систем та погоджену роботу диспетчерських підрозділів сторін, зазначають у «Нафтогазі».

Це, за даними компанії, дасть можливість здійснювати прийом газу на російсько-українському кордоні, його надійне транспортування і гарантовану передачу європейським споживачам.

Сьогодні російський «Газпром» почав пробне постачання природного газу до газотранспортної системи України для його транзиту європейським країнам.


Про газ для України будуть домовлятися тепер уряди – Тимошенко

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко також нагадала, що підписала з головою уряду Росiї Володимиром Путiним газовий меморандум, який передбачає поетапне пiдвищення цiни на газ для України. Тим часом Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що українсько-російський газовий меморандум втратив силу.
Україна свою частину меморандуму виконала бездоганно, ми розрахувалися копійка в копійку за весь природний газ, який було спожито в 2008 році, ми вийшли на нормальну систему співпраці наприкінці року. Чому так радикально різко змінилася позиція на сьогоднішній день, мені важко сказати», – Прем'єр-мiнiстр Юлiя Тимошенко


Україна та Росiя продовжать переговори щодо вирiшення газової проблеми на мiжурядовому рiвнi, заявила Прем'єр-мiнiстр Юлiя Тимошенко.

Так вона відреагувала на заяву голови «Нафтогаз України» Олега Дубини про те, що переговори щодо газу необхiдно проводити на вищому рівнi.

Тимошенко також нагадала, що пiдписала з Прем'єром Росiї Володимиром Путiним газовий меморандум, який передбачає поетапне пiдвищення цiни на газ для України.

«Я вважаю, що наразi всi дискусiї вiдбуваються навколо того, щоб меморандум був дотриманий», – сказала Прем’єр, перебуваючи в Євпаторії.

Вона висловила впевненість у тому, що Україна та Росiя виконають цей документ i укладуть контракт на постачання газу.

«Мені дуже шкода, що так радикально розгортаються події. Я можу сказати, що Україна свою частину меморандуму виконала бездоганно, ми розрахувалися копійка в копійку за весь природний газ, який було спожито в 2008 році, і про це є всі бухгалтерські звіти, ми вийшли на нормальну систему співпраці наприкінці року. Чому так радикально різко змінилася позиція на сьогоднішній день, мені важко сказати», – зазначила Тимошенко.

Тим часом, як заявила речниця Глави держави Ірина Ванникова, Вiктор Ющенко сподiвається, що пiд час зустрiчi прем'єр-мiнiстрiв України та Росiї будуть зняті всi полiтичнi проблеми, пов’язані з газовими питаннями. А це, в свою чергу, дасть можливiсть «Нафтогазу» і «Газпрому» вести переговори за прозорими правилами.

ЄС візьме участь у переговорах України й Росії

Міністр палива й енергетики Юрій Продан заявляє про згоду Європейської комісії брати участь у переговорах України і Росії щодо поставок природного газу.

«Фактично таке підтвердження було під час мого спілкування з комісаром ЄС з енергетики (Андріс Пієбалґс), що європейська сторона долучатиметься до підписання відповідних довгострокових домовленостей», – сказав міністр, виступаючи у вівторок у Верховній Раді.

За його словами, під час переговорів російська сторона фактично відійшла від домовленостей, яких вдалося досягти на рівні урядів, коли 2 жовтня минулого року уклали меморандум, що передбачає перехідний період для України на ринкові ціни на газ.

Водночас Продан наголосив, що Україна продовжує переговорний процес.

Вчора посол України в Росії Костянтин Грищенко заявив, що українська сторона виступає за залучення Європейського Союзу до переговорів з Росією щодо поставок природного газу.

Сьогодні «Газпром» почав пробне постачання газу для його транзиту українською територією до європейських країн. Щодо відновлення поставок для України наразі домовитися не вдалося.

Ющенко і Медведєв обговорили газові питання

Президенти обговорили комплекс питань, пов'язаних із газопостачанням, у тому числі – відновлення транзиту російського природного газу територією України європейським споживачам.

У понеділок за ініціативою української сторони відбулась телефонна розмова Президента України Віктора Ющенка з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим.

Як повідомила прес-служба Ющенка, президенти обговорили комплекс питань, пов'язаних із газопостачанням, у тому числі – відновлення транзиту російського природного газу територією України європейським споживачам.

Що стосується останнього, то, як наголосив керівник держави, для цього на сьогодні остаточно зняті усі перепони, а міжнародні спостерігачі прибули в Україну вже 9 січня і повністю готові до виконання своїх функцій.

Президенти України та Росії погодили, що у взаємодії причетних органів будуть відпрацьовані всі, без винятку, деталі та механізми технічного порядку з тим, щоб невідкладно відновити постачання газу з Росії до Європи.

Віктор Ющенко повідомив Дмитру Медведєву, що Кабінету міністрів України доручили провести роботу щодо забезпечення транзиту російського природного газу європейським споживачам.

Під час розмови Президент України акцентував увагу на необхідності здійснення найближчим часом наступного кроку в переговорному процесі та визначення цінових параметрів і обсягів постачання газу в Україну.

Важливим чинником врегулювання переговорного процесу Віктор Ющенко вважає остаточне опрацювання та підписання відповідного документу – Міжурядового протоколу про транзит та ціну газу на 2009 рік.

Президент України переконаний, що політична складова газових переговорів повинна бути знята під час зустрічі глав урядів обох держав.
XS
SM
MD
LG