Доступність посилання

ТОП новини

Політичний вимір газових домовленостей


Київ – Розв’язання газового конфлікту дозволить Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко примножити свій політичний капітал, вважають українські політологи. Проте зберегти до президентських виборів ці додаткові бали буде проблематично. Зате інші політичні сили вийшли з газового конфлікту без здобутків, або й з політичними втратами.

Найоперативніше відреагував на московські газові домовленості Секретаріат Президента. Уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що при формуванні позиції на переговорах «українська сторона мала б ураховувати досвід інших європейських країн», повідомляє прес-служба Голови держави.

На Банковій пропонують «рахувати по-угорськи»

За словами Соколовського, в Європі застосовується єдина методологія розрахунків ціни на газ. Однак для кожної країни застосовуються окремі конкретні формули розрахунків. За параметрами, які характеризують національні умови формування енергетичного балансу, до України подібна, наприклад, Угорщина. Угорщина у першому кварталі 2009 року отримуватиме газ за ціною близько 400 доларів з подальшим поквартальним її зниженням до середньорічної 270 доларів за тисячу кубометрів.

При застосуванні вищезазначених умов формування ціни для України і запропонованої російською стороною знижки у 20% від ринкової ціни, середньорічна ціна газу для українських споживачів на українсько-російському кордоні мала б складати 199 доларів. Натомість російська сторона пропонує на перший квартал 2009 року встановити для України фактичну ціну 360 доларів, яка вираховується за 20% знижкою від базової ціни 450 доларів.

«Отже, для України пропонуються гірша ціна на газ, ніж для інших європейських країн, зокрема Угорщини», – вважає Соколовський.

Ледве не 250, але без посередника

Наразі офіційно середньорічна ціна на російський газ для України не названа, проте російські джерела кажуть про 235 доларів за тисячу кубометрів. Сама Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін упродовж двох днів вирахує точну вартість газу для України за затвердженою з Росією формулі, однак вважає, що вона складе менше 250 доларів.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко назвав урядовий візит до Москви в цілому успішним. Особливо позитивно він оцінив той момент, що відтепер поставки газу до України та його транзит до Європи здійснюватиметься без посередника – компанії «РосУкрЕнерго».

Газові дивіденди і президентські вибори

Політологи оцінюють підсумки переговорів передусім як великий успіх Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. На думку голови Комітету виборців України Ігоря Попова, чинний голова уряду зможе використати цей фактор на президентських виборах, що мають відбутися через рік.

«В умовах кризи будуть лякати наслідками кризи і будуть змагатися, хто виступить кращим рятівником, – каже Ігор Попов. – В Україні рятівником однозначно виступить Юлія Володимирівна. І так вона матиме найкращі шанси перемогти будь-кого у другому турі. Проте тепер вона буде значною мірою зобов’язана російським товаришам».

На думку експерта, інші політичні гравці в цій ситуації програли. Зокрема, Президент Віктор Ющенко. «Своїми діями Росія нанесла болючі удари Ющенку – аж до того, що у Верховній Раді буде спроба процедури імпічменту», – зазначає він.

Партія регіонів потрапила в складну ситуацію. Адже, орієнтуючись на проросійський електорат, не вона виступила миротворцем в українсько-російському газовому конфлікті. «Удару зазнає те крило в партії, яке співпрацює з Ющенком, – вважає Ігор Попов. – Хоча криза може змінити дуже радикально ці настрої».

Політолог Володимир Фесенко, навпаки, переконаний, що до виборів успіх Тимошенко на газових переговорах може бути нівельований іншими чинниками.

«В умовах економічної кризи газовий конфлікт лише погіршить соціально-економічну ситуацію, – вважає політолог. – І це, безумовно, негативно відіб’ється на рейтингових позиціях тих політиків, які будуть при владі».

За його словами, в 2006 р. газовий конфлікт мав тимчасовий вплив на електоральні настрої.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG