Доступність посилання

ТОП новини

До 2010 року основною причиною смерті стануть онкозахворювання, прогнозують спеціалісти


Через рік основною причиною смертності у світі стануть онкологічні захворювання, прогнозують фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я. За інформацією медиків, на рак нині хворіє 12 мільйонів людей. А скільки онкохворих в Україні? Які основні причини захворювання? Чи можна здолати рак?

Рак – це ще не вирок
Щороку в Україні реєструють 165 тисяч нових випадків захворювання на рак, повідомляє головний онколог Міністерства охорони здоров’я Ігор Щепотін. Медики прогнозують, що до 2020 року ця недуга вражатиме вже по 200 тисяч українців щороку.
«На обліку зараз перебуває біля мільйона людей, які є онкологічно хворими. У цієї хвороби дуже поганий імідж. Люди думають, що якщо в людини рак, то в неї немає шансів. На щастя, це не так навіть в Україні, де ми лише почали реформу онкології. Виліковується від раку десь 50%».
Серед країн-лідерів за темпами поширення хвороби - Росія, Індія та Китай. У двох останніх державах мешкають 40% від усіх світових курців. Погана екологія і шкідливі звички, на думку медиків, є основними причинами раку. Майже кожне друге захворювання можна попередити, зазначає Ігор Щепотін. Основні причини захворювання, за його словами, це неправильне харчування, обмеженість у рухах, обмежене перебування на свіжому повітрі. А погана екологія є причиною 15% онкозахворювань. Однак, 40% усіх злоякісних пухлин можна попередити.
Три роки тому батьки Романа з Рівного дізнались про страшний діагноз сина - лейкемія. Нині шестирічний хлопчик здоровий. Хворобу виявили на початковій стадії і дитину вдалося врятувати, розповідає мама Валентина Миколаївна. «У першу чергу, це удар психологічний, не віриться, що таке сталося. Треба боротися, не опускати руки. І, звичайно, важливо консультуватися в хороших лікарів. Важлива підтримка близьких, і духовна, і матеріальна. Бо сім’я цього сама витягнути просто не може».
Чорнобильський вплив
Більше 16 000 людей перебувають на обліку в Рівненському обласному онкологічному диспансері. Щороку тут відбувається до 3000 онкологічний операцій, за останній рік кількість хворих на рак зросла.
За статистикою онкозахворюваності Рівненщина, як і Волинь загалом, займає середню позицію серед областей України. Тенденції загальносвітові: рак молодшає, нині на Рівненщині він зафіксований у більше сотні дітей, розповідає завідувачка відділення онкогематології обласної дитячої лікарні Любов Краковян. Найскладнішими серед них є випадки мозкових пухлин. «Проблема зараз із неврологічними пухлинами, і вони дуже важкі, деякі операційно недоступні. Щодо лейкозів – вони йдуть такими хвилями, то зменшується, то збільшується кількість. І ми розуміємо, що зараз починають народжувати ті мами, які свого часу отримали пульс-дозу радіаційного опромінення, коли ніхто нічого не знав, і всі все приховували».
Зв’язок онкозахворюваності населення Рівненщини з наслідками Чорнобильської катастрофи очевидний на прикладі різкого зростання кількості випадків раку щитовидної залози, підтверджує Головний лікар онкодиспансеру Григорій Максим’як. «У післячорнобильські роки різко збільшилась кількість онкозахворювань щитовидної залози, збільшилась кількість таких захворювань серед дітей, це вже діти тих, хто отримав «ударну» дозу на щитовидку у 86-му році».
Профілактика та лікування
Фінансування онкологічної галузі в Україні щороку зростає. Але цього мало, необхідними препаратами, які надає держава, можна забезпечити хіба що чверть хворих, каже онколог Григорій Максим’як. Тому доводиться просити кошти в обласних бюджетах і в підприємців. Лікарі наголошують: у багатьох випадках раннє виявлення хвороби дозволяє гарантувати стовідсоткове одужання. Григорій Максим’як переконаний: щоб спонукати людей регулярно проходити обстеження, необхідно посилити роботу страхової медицини та провести необхідні законодавчі акти. Схема проста: звернувся, коли щось занепокоїло – лікуєшся безкоштовно, запустив хворобу – починає діяти страховка.
Українські та закордонні лікарі невпинно працюють над розробкою ліків від раку, зазначає Ірина Крячок, заступник директора Інституту онкології Академії медичних наук України. Інша річ, що від початку розробки ефективного препарату до його появи в аптеці проходить від 10-ти до 20-ти років. «Найновіший напрямок в онкології - це препарати так званої таргетної терапії. При різних типах раку визначається клітина-мішень, і до неї розробляється спеціальний препарат, який буде вражати тільки її. Таке лікування є дуже перспективним».
Рак легенів – найбільш поширений вид онкологічних захворювань у Латвії
В одному з регіонів Латвії вчені Інституту спадкоємності раку провели унікальне дослідження, у ході якого було виявлено, що причина п’ятої частини усіх онкологічних захворювань – це фактор спадковості. Тож, якщо таку спадковість виявити вчасно, то людину можна врятувати.
Рак легенів – найпоширеніший вид онкологічних захворювань у Латвії. Чоловіків з таким діагнозом у 10 разів більше, ніж жінок. Лікарі зазначають, що, в основному, це пов’язано з курінням. Не застраховані від страшної хвороби і жінки. Щорічно в Латвії рак грудей виявляють у понад 1000 жінок. Серед причин називають проблеми з щитовидною залозою та застосування гормональних препаратів і контрацептивів.
З метою профілактики раку та подовження життя онкологічних хворих Міністерство охорони здоров’я Латвії спільно з Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я розробляє загальнодержавну програму. Ця програма передбачає зменшення факторів ризику, збільшення доступності медичного обслуговування пацієнтів, ранню діагностику онкологічних захворювань та багато інших заходів.
Отже, незважаючи на поширений міф про те, що рак - хвороба смертельна, у п’ятдесяти відсотках випадків цю недугу можна перемогти, стверджують онкологи. Головне - вчасно звернутися за медичною допомогою.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG