Доступність посилання

ТОП новини

Мрію про газопровід «Набукко» починають втілювати у життя


Учасники енергетичного саміту «Набукко», Будапешт, 27 січня 2009 р.
Учасники енергетичного саміту «Набукко», Будапешт, 27 січня 2009 р.

Прага – Іспитом для європейської солідарності називає газогін «Набукко» прем’єр Чехії Мірек Тополанек, який у вівторок брав участь у міжнародній енергетичній конференції в Будапешті. Європейський Союз виступив на підтримку газопроводу, який має постачати пальне з Каспійського регіону до Європи, оминаючи Україну і Росію. Але як саме будуть фінансувати цей проект наразі так і не вирішили.

У Європейського Союзу сумнівів немає – треба диверсифікувати джерела енергопостачання. Це переконання ще більше посилила українсько-російська газова війна, в результаті якої у січні мерзли мільйони європейців. Щоб зменшити залежність від Росії, вже давно задумали прокласти газопровід «Набукко», який постачатиме газ до Європи з Середньої Азії, а тепер знову за нього взялися.

«Цей проект зміцнить нашу свободу, тому що разом із російським та норвезьким газом європейські країни зможуть розраховувати на третє велике незалежне джерело енергії. Я навмисне підкреслюю – разом із російським і норвезьким, щоб продемонструвати, що проект «Набукко» не є антиросійськи컬, – наголосив на конференції в Будапешті Мірек Тополанек, прем’єр Чехії, яка нині головує в ЄС.

Господар конференції, прем’єр Угорщини Ференц Дюрчань висловив переконання, що Євросоюз має фінансувати «Набукко» тому, що йдеться про національну безпеку, а не просто про комерційний проект.
Дюрчань закликає ЄС виділити ґрант для «Набукко» і підкріпити його позиками з європейських банків.

Натомість комісар Європейського Союзу з питань енергетики Андріс Пієбалґс каже, що позики та гарантії можливі, але проти того, щоб прямо виділяти бюджетні кошти. На його думку, уряди ЄС мають твердо визначитися щодо «Набукко» до кінця березня, інакше реалізація проекту опиниться під загрозою.

Керівники Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку запевнили у Будапешті, що готові фінансувати «Набукко». Йдеться про виділення 200-300 мільйонів євро протягом найближчих місяців, а в перспективі – близько 2 мільярдів євро. Але передумовою є підписання міжурядової угоди.

Будівництво «Набукко» може початися наприкінці 2009 року

Зі свого боку Азербайджан, який разом із Туркменистаном та Казахстаном, мав би заповнити «Набукко» своїм газом запевнює, що й далі зацікавлений у проекті.

«Ми розуміємо стурбованість споживачів, особливо коли вони потерпають в результаті конфліктів між виробниками і транзитними країнами», – заявив у Будапешті президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Спеціальний кореспондент Радіо Свобода на енергетичній конференції у Будапешті Брюс Панніер каже, що будівництво «Набукко» може розпочатися вже цього року.

«Термін 2013 рік як завершення проекту все ще є дійсним Вони далі очікують, що вкладуться у графік. До літа хочуть завершити підготовку паперів, а до кінця року почати будівництво», – зазначив Брюс Панніер.

«Набукко» має простягнутися на понад 3 тисячі кілометрів та поєднати Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Румунію, Угорщину, Австрію і Німеччину.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG