Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс попереджає про масштабну військово-міліцейську операцію проти кримських татар


У селищі Яньи К'ирим уже є своя мечеть - найбільша у Сімферополі
У селищі Яньи К'ирим уже є своя мечеть - найбільша у Сімферополі

Сімферополь – Меджліс кримськотатарського народу заявив, що володіє інформацією про початок найближчим часом масштабної військово-міліцейської операції проти кримських татар. За словами одного з лідерів цього органу етнічного самоврядування Рефата Чубарова, 23 січня в Сімферополі пройшло засідання міжвідомчого штабу силових структур, на якому ухвалено рішення про залучення значних сил правоохоронців до ліквідації кримськотатарського селища на околиці адміністративного центру автономії.

Мова йде про кримськотатарське селище Яньи К’ирим (Новий Крим), яке самовільно виникло кілька років тому в районі вул. Балаклавської у Сімферополі. 8 гектарів землі поділили 80 кримськотатарських родин. Зараз там вже збудовані десяток будинків і квартальна мечеть, де проходять намази і цієї п’ятниці відбудеться спільний молебень за участі муфтія Криму хаджи Еміралі Аблаєва та муфтіїв із усіх регіонів півострова.
Формально ця земля досі належить Міністерству оборони України, яке почало її передачу місту. Але міськрада Сімферополя не дочекавшись завершення процедури, встановленої законом, передала цю ділянку в оренду кільком комерційним фірмам. А ті через суди тепер вимагають звільнити землю, тоді як репатріанти відмовляються це зробити. Торік навіть сталися зіткнення між ними та охоронцями із цих фірм.
Чи обійдеться без сутичок цього разу?
Рефат Чубаров попереджає про провокацію
За словами першого заступника голови Меджлісу Рефата Чубарова, за наполяганням Міністерства юстиції України, ухвалено рішення про проведення «спеціальної воєнізованої операції із силової ліквідації» цього селища. На нараді 23 січня було «ретельно розглянуто всі деталі спецоперації, визначені чисельність і характеристики особового складу і спецтехніки МВС, Збройних Сил та МНС України, що залучаються». Також приведені до вищої готовності підрозділи МВС України в сусідніх з Кримом областях. Особливу увагу приділено питанню резервування в лікарнях Сімферополя «достатньої кількості місць для прийому громадян із характерними пошкодженнями», – повідомив Рефат Чубаров.
Він не виключає, що це робиться з політичних причин, адже подібних випадків самовільного зайняття землі, в тому числі – державної, а також державного майна – дуже багато. А тут величезна увага саме до цієї конкретної ділянки, де вже живуть десятки раніше депортованих громадян, і де збудована єдина в Сімферополі велика мечеть. На думку першого заступника голови Меджлісу, не слід відкидати тезу, що кримських татар провокують навмисно – щоб потім запровадити в регіоні чи в усій Україні надзвичайний стан.
Рефат Чубаров заявив, що питання початку спецоперації залишається відкритим, оскільки ніхто з висок посадовців, розуміючи, що за силового розвитку подій будуть жертви з обох боків, не хоче брати на себе відповідальність. На цьому, кажуть в Меджлісі, наполягає лише міністр юстиції Микола Оніщук, але «першу скрипку» доведеться «грати» кримській міліції. Поки що ні Головне Управління МВС України в Криму, ні главк Мінюстиції не коментують оприлюднену керівником Меджлісу інформацію. Проте, міліцейські джерела підтверджують і засідання міжвідомчого штабу, і приготування силовиків.
Тим часом до селища Яньи К’ирим з’їжджаються рідні і знайомі місцевих мешканців – готуються до опору. Водночас, Меджліс кримськотатарського народу закликав перших осіб України не допустити силового розвитку ситуації і звернувся до дипломатичних представництв з проханням поінформувати свої уряди та міжнародні організації про підготовку «широкомасштабних провокацій в Криму, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків».
(Сімферополь –Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG