Доступність посилання

ТОП новини

«Пукача не тільки не шукають, його покривають у вищих щаблях влади» – Мирослава Гонгадзе


Мирослава Гонгадзе (архівне фото)
Мирослава Гонгадзе (архівне фото)

Прага – Вашингтон – Парламентська Асамблея Ради Європи в рамках моніторингу України вирішила стежити за розслідуванням кримінальної справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе та інших резонансних злочинів. Про це йдеться у резолюції, ухваленій у вівторок на засіданні ПАРЄ в Страсбурзі. «За» резолюцію проголосували 75 депутатів, утрималися – троє. «Асамблея вирішила продовжити стежити за зазначеними справами в рамках процедури моніторингу України», – сказано в документі. Проект резолюції та доповіді під назвою «Розслідування злочинів, нібито скоєних високопосадовцями протягом правління Кучми в Україні – справа Гонгадзе, як знаковий приклад» був підготовлений Сабіною Лойтгойзер-Шнарренберґер, членом Моніторингового комітету ПАРЄ. Радіо Свобода запитало вдову Георгія Гонгадзе Мирославу – чого вона очікує від цього засідання? (розмова відбувалася по телефону з Вашингтоном, за кілька годин до голосування у Страсбурзі)

– Чому відбувається це засідання? Напевно варто нагадати, що в червні минулого року комітет міністрів Ради Європи зобов’язав Україну кожних півроку звітувати щодо прогресу в перебігу справи Гонгадзе, а також інших злочинів проти журналістів і політиків за часів президентства Леоніда Кучми. Це засідання є якраз тим ключовим, яке відбувається через півроку після рішення про те, що Україна повинна звітувати. Тому, якщо говорити про мої очікування, я хотіла би просто почути, що насправді представники України мають сказати щодо процесу розслідування. Тому, що, за моїми даними, до червня місяця минулого року практично жодного успіху і жодного результату розслідування не було. Представники прокуратури України заявляють, що вони «важко працюють» і намагаються проводити розслідування, але я – як представниця потерпілої сторони – нажаль не маю практично жодної інформації про хід розслідування. Останній запит у прокуратуру ми зробили 24 грудня щодо питання про експертизу плівок майора Мельниченка – нажаль, жодної відповіді від прокуратури ми досі не отримали.
– Сьогодні у Брюсселі Президент Віктор Ющенко сказав, що «мова у цій справі йтиме про вищі щаблі влади» і наголосив на тому, що сьогодні проблема полягає в тім, що, можливо, єдина людина, яка би могла надати свідчення, перебуває в міжнародному розшуку. Мирославо, чи означає це для Вас, що справа не може зрушити з місця, оскільки цієї «головної людини» (а відомо, що мова йде про генерала Пукача), реально не можуть знайти, тобто цієї людини немає?
– Ну, ця «головна людина» насправді є. Проблема в тім, що, незважаючи на заяви Віктора Ющенка про те, що останні 2 роки Україна робить все можливе для того, щоб знайти «цю людину» і досягти якогось успіху в розслідуванні – в реальності цього не відбувається. І «цю людину» – генерала Пукача – не просто не шукають, а її покривають, і покривають у вищих щаблях влади і, зокрема, в Міністерстві внутрішніх справ, яке, до речі, очолює колишній ватажок руху «Україна без Кучми» пан Луценко. Я маю офіційну заяву Міністерства внутрішніх справ про те, що, виявляється, міліціонери, які сьогодні відбувають покарання, вчинили цей злочин мало чи не з власної ініціативи і що до цього злочину Міністерство внутрішніх справ абсолютно не має ніякої причетності. Так, що мені сьогодні, нажаль, Віктор Ющенко і все керівництво України нагадує чергового дволикого Януса: на Заході вони заявляють, що активно працюють і роблять успіхи, а всередині України вони мають зовсім інше обличчя.
(ПрагаВашингтон)
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

XS
SM
MD
LG