Доступність посилання

ТОП новини

Країні потрібні антикризові менеджери


Київ – Наступного тижня рада парламентської коаліції планує розглянути питання про кадрові ротації у Кабміні. Наразі з кандидатами на урядові портфелі проводяться співбесіди, а за окремі міністерства ведеться боротьба і торги. 6 лютого рядові депутати БЮТ на засіданні фракції висловили недовіру окремим міністрам і зажадали покарань для тих, хто не справляється зі своїми функціями і «підставляють» прем'єра. У посиленні своєї команди в уряді зацікавлена й Юлія Тимошенко. Однак ймовірність того, що під час заміни міністрів переможе не політична доцільність, а професійні якості кандидатів, знову дуже невелика.

Лідер фракції БЮТ у Верховній Раді Іван Кириленко стверджує, що набиратимуть нові кадри за професійними ознаками для посилення певних напрямків уряду.

«Думаю, що наступної п'ятниці на раді коаліції ми розглянемо ці питання кадрових ротацій в уряді. Нам головне, щоб у нас було посилення. Не просто розглянути якусь кандидатуру, а підсилювати кожен напрямок, що буде розглядатися», – каже пан Кириленко.

За словами соратника Тимошенко, нові кадри для уряду підбиратимуться здебільшого не з депутатського корпусу, тому приглядатимуться до них особливо прискіпливо. «Якщо депутатів ми знаємо, знаємо їхній професійний рівень, яку школу вони пройшли, то за межами депутатського корпусу потрібно дуже ретельно розглядати, чи є досвід, професіоналізм, спеціальний рівень підготовки, чи дозволяє послужний список зайняти певну посаду в такий час. Тому в нас тиждень для дуже серйозних консультацій», – пояснює Іван Кириленко.

Особливість цієї кадрової ротації полягає у тому, що прем'єр уперше формуватиме нову команду, без активної участі Президента Віктора Ющенка, як це відбувається після виборів до парламенту.

Це дозволяє Юлії Тимошенко одноосібно сформувати сильний уряд за власними принципами і сумісністю. Однак це ще не означає, що в неї все вийде.
Прем'єр мусить розрахуватися з партнерами за те, що не відправили її у відставку 5 лютого. Отже, вона мусить змиритися з певними кандидатурами, які запропонують її «рятівники» від звільнення у парламенті.

Ніхто не дає гарантій і на те, що буде знайдена краща заміна економічному блоку уряду, який призначався за квотою БЮТ і на якого зараз лунає найбільше нарікань.

Депутати Тимошенко влаштували бунт


6 лютого на засіданні фракції БЮТ депутати висловили своє невдоволення роботою Кабінету міністрів, зокрема тих, які були призначені за їхньою квотою.

Соратники Тимошенко побідкалися на недоступність окремих міністрів, а деяких з них звинуватили у непрофесіоналізмі і навіть у зловживаннях. За даними БЮТівців, своїх портфелів, швидше за все, позбудуться міністри економіки та транспорту – Богдан Данилишин та Йосип Вінський.

Не пощастить і віце-прем'єру Івану Васюнику, міністру з надзвичайних ситуацій Володимиру Шандрі та міністру охорони навколишнього середовища Георгію Філіпчуку.

Віктора Пинзеника, який прославився таємним листом про важку економічну ситуацію в державі, який він нібито писав для Тимошенко, поки не чіпатимуть. У прем'єрській фракції побоюються, що в разі його відставки БЮТ може нажити собі ворогів серед однопартійців Пинзеника. А їх там 10 осіб. І не всі з них готові відмовитися від свого партійного лідера на користь інтересів блоку і особисто Тимошенко.

Взагалі, історія з листом Пинзеника заслуговує окремої уваги. Міністр, який відповідає за фінансову політику країни і скаржиться на важкий стан економіки та занепад гривні, – це якийсь сюрреалізм.

В інших країнах такий лист тлумачили б виключно як заяву на звільнення, оскільки міністр не впорався з покладеними на нього завданнями. В Україні з Пинзеника ледь не зробили героя, а всю вину поклали на прем'єра Тимошенко. Зокрема, в Секретаріаті Президента.

Але виникає питання: що тоді робив Пинзеник в уряді, коли українська економіка і гривня в катастрофічному стані? Подейкують, що у Пинзеника наразі уже «дипломатична» хвороба, після якої він благополучно повернеться в уряд. Міністра фінансів також врятує лояльне ставлення до нього особисто Тимошенко. І з цим мають змиритися її соратники в парламенті. Дещо інша ситуація з Філіпчуком та Вінським, до яких у прем'єрській команді завжди ставилися з певною підозрою. Особливо старі партійні партнери Тимошенко.

Чим прем'єр платитиме за своє збереження в уряді?

Уникнувши відставки за допомогою голосів депутатів з Блоку Литвина, комуністів та групи «За Україну» В'ячеслава Кириленка , Тимошенко мусить розрахуватися зі своїми рятівниками міністерськими посадами. Офіційно всі три політичні сили відхрещуються від будь-яких зазіхань на міністерські портфелі. Однак реально хочуть отримати компенсацію усі. При цьому апетити окремих з цих політичних сил вважають неадекватними.

Раніше планувалося вилучити з уряду майже увесь блок міністрів із квоти НУНС, котрі зорієнтовані на Віктора Ющенка. В'ячеслав Кириленко регулярно критикує Тимошенко, називаючи її то зрадницею, то популісткою.

Однак отримати сатисфакцію за те, що голоси його групи і його особисто не долучилися до тих, хто хотів відправити Тимошенко у відставку, він хоче.

Подейкують, що Кириленко зажадав за таке голосування збереження окремих старих міністрів, зокрема міністра охорони здоров'я Василя Князевича та міністра освіти та науки Івана Вакарчука.

Наближені до БЮТ і Секретаріату Президента політологи не виключають, що на своїх посадах можуть залишитися і міністр юстиції Микола Оніщук та міністр із питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Чи готова Тимошенко до такого компромісу? Деякі з цих міністрів чимало «випили прем'єрської крові», наполягаючи і демонструючи свою відданість Ющенкові в безкінечних конфліктах Секретаріату Президента та уряду.

Найбільш «хлібні» портфелі можуть дістатися Литвину

Попри численні публічні заяви Володимира Литвина про те, що його блок за посади не боротиметься, найбільш привабливі портфелі дістануться швидше саме йому.

Подейкують, що литвинівці претендують на Антимонопольний комітет, митницю і на одну з посад у Кабміні. Поява Литвина в орбіті інтересів Тимошенко – взагалі окрема тема. Отримавши посаду спікера за допомогою БЮТ, Володимир Литвин, який так довго переконував, що він потрібен країні, на певному етапі справді виявився потрібним Тимошенко.

Зараз він намагається підтримувати прем'єра. Однак деякі експерти не виключають, що така підтримка може виявитися нетривалою і що Литвин ще зіграє «специфічну» роль у політичному житті Тимошенко. Довкола Тимошенко було чимало тимчасових союзників, і не лише ідейних. Валерій Хорошковський – яскравий і свіжий приклад.

Комуністи можуть отримати компенсацію у вигляді віце-спікера

На плани усунути з посади першого віце-спікера «регіонала» Олександра Лавриновича вказав проект постанови про його відкликання, яке зареєстрували депутат з БЮТ. Один із авторів цього проекту – Ольга Бондар. Вона пояснила необхідність такої ротації в парламенті тим, що Лавринович не справляється з роботою, яку покладено на першого віце-спікера. Депутат пояснила, що пана Лавриновича рано чи пізно доведеться позбавити посади, аби консолідувати роботу парламенту. При цьому пропрем'єрська фракція обіцяє віддати цю та ще кілька дрібніших посад представникам опозиції, себто комуністам.

Олександр Лавринович уже пов'язав своє можливе звільнення з необхідністю замінити його на представника фракції комуністів як подяку за неголосування за відставку Тимошенко.

«Мова йде винятково про політичний підтекст. Зараз є необхідність у Юлії Володимирівни сформувати завдяки існуючій політичній більшості свою команду (у Кабміні), і як елемент підходу до солідарного голосування (по ротації в уряді) є необхідність чіткого, послідовного голосування фракції комуністів», – цитує його агентство Інтерфакс.

Нагадаємо, що 5 лютого парламент України не підтримав резолюцію про недовіру уряду Юлії Тимошенко. За відповідну резолюцію проголосували 203 депутати, серед яких 172 депутати від Партії регіонів, 1 БЮТівець, 10 НУНСівців та 20 комуністів. Тоді ж прем'єр заявила, що наступного сесійного тижня буде поставлено питання про ротацію уряду.

Чи допоможе країні нова команда в уряді?

Наближений до Партії регіонів політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що депутатам не вдалося висловити недовіру уряду Юлії Тимошенко через пасивну роль у цьому процесі президента Віктора Ющенка. Однак він не вважає це поразкою «регіонів», оскільки Тимошенко доведеться відповідати відтепер за все. Віктор Ющенко та Віктор Янукович нагадуватимуть їй про це регулярно і підказуватимуть громадянам, хто крайній.

Під час формування нової урядової команди Тимошенко знову може потрапити у пастку. Отримавши слабку команду від демократичної коаліції, Тимошенко змушена була сама латати всі діри за своїми міністрами, беручи таким чином всі удари на себе.

При цьому вона мусила публічно хвалити своїх підопічних в уряді, імітуючи в такий спосіб єдність команди. Важка економічна ситуація в державі потребує радикально іншої команди, з іншим менталітетом і вмінням.

Тимошенко про це знає, тому готова відчинити двері навіть своїм ворогам, аби врятувати себе і країну. Але заново сформований уряд може виявитися так само некомпетентним і недієздатним. Хоча б через те, що він знову формуватиметься за принципами лобізму, торгів та квот.

Якщо прем'єр відмовить у кадрових пропозиціях своїм позавчорашнім рятівникам у парламенті (Юрію Луценку, В'ячеславу Кириленку, Володимиру Литвину та комуністам), вона не матиме підтримки в коаліції.

Та й, зрештою, самої коаліції. Якщо ж вона прийме чи збереже їхні креатури, є великі ризики і для неї, і особливо для країни, котра нагально потребує потужних антикризових менеджерів, а не партійних зацікавлених функціонерів.

Чи готові пожертвувати власними і партійними інтересами заради країни Литвин, нашоукраїнець Кириленко, Луценко та інші партійні вожді і пошукати разом з Тимошенко просто гарних фахівців?

Чи здатні повернутися обличчям до країни і один до одного лідери нації бодай би у важкий для неї час?

Поки що думати так підстав немає.
XS
SM
MD
LG