Доступність посилання

ТОП новини

Інспектори УЄФА поїхали


Київ – «До нас приїхав ревізор!» – із такими думками зустрічали в Україні групу інспекторів на чолі з Генсеком УЄФА Девідом Тейлором, по суті другою людиною в цій організації. Вони відвідали п'ять міст України, які претендують приймати у себе матчі Євро-2012. Навесні в Швейцарії, де знаходиться штаб-квартира УЄФА, мають оголосити остаточне рішення – із 6 міст українських міст обрати чотири.

Україна у підготовці до Євро-2012 взяла на себе чимало зобов’язань. Інспектори УЄФА приїхали побачити на власні очі, чи відповідають дійсності заяви уряду та Федерації футболу України. За чотири дні інспектори УЄФА оглянули 5 міст-претендентів: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одесу та Львів; Донецьк вони інспектували раніше. Звертали увагу на стан підготовки стадіонів, аеропортів, вокзалів, доріг та готелів.

Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник та голова Федерації футболу України Григорій Суркіс супроводжували інспекторів під час їхньої поїздки містами-кандидатами. Говорячи про головний підсумок візиту, Іван Васюник запевнив: «Україні вдалося зберегти темпи підготовки до Євро-2012, незважаючи на складні економічні умови та світову фінансову кризу».

Зупиняючись на кожному пункті більш детально, пан Васюник зазначив, що підготовка стадіонів прогресує у всіх містах. Із аеропортами ситуація дещо складніша, бо залишилися нерозв’язаними деякі питання в Дніпропетровську та Одесі. Ситуація з вокзалами виглядає найоптимістичніше. «Може не дуже точно, – сказав віце-прем'єр-міністр, – але хотів би процитувати генерального секретаря УЄФА після відвідин всіх п’яти міст: «Якби всі інші об’єкти в містах були в такому стані, як залізничні вокзали, то не було б потреби проводити інспекції».

За словами віце-прем'єр міністра, експерти у всіх містах побачили, що на дорогах «киплять» ремонтні роботи. Готелі вони не оглядали, адже це більше сотні об’єктів, але все ж склали загальне враження на основі тих готелів, де вони зупинялися.

«Реальна картина постане лише 8 травня»

Із коротких заяв Девіда Тейлора під час його перебування в Україні українські ЗМІ зробили вже попередні висновки: Київ – «готовий», Харків – «дуже готовий», Дніпропетровськ – «готовий», Одеса та Львів – «готові на трієчку», мають проблеми зі стадіонами: в Одесі його потрібно реконструювати, а у Львові – будувати новий.

Які ж міста прийматимуть ігри Євро-2012? «Я вважаю, що не варто сприймати попередні проміжні підсумки, – сказав Григорій Суркіс на прес-конференції, – як остаточне резюме стану готовності міст-претендентів. Реальна картина постане лише 8 травня, коли будуть названі приймаючі міста». І ще раз наголосив, що Мішель Платіні, визначиться з містами як у Польщі, так і в Україні, лише після того, як побачить на власні очі їхню підготовку.

Пан Суркіс не має жодного сумніву, що приймаючих міст буде саме чотири. Раніше говорилося про те, що можливо, пропорційного поділу між Польщею та Україною дотримано не буде.

Генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор в п'ятницю інспектував польські міста-претенденти, а перед від’їздом зі Львова, він так описав підготовку цього міста: «Ми побачили потенціал, і що важливіше – плани розвитку аеропорту, додаткового транспорту та помешкань, що зазначено серед наших вимог. Це справді чудове місто, але буде ще кращим, коли футбольний стадіон буде готовий. У всьому світі вирує економічна криза, але в Україні ми побачили підготовку і розвиток, що дає нам підстави для оптимізму в майбутньому».

Слово за Верховною Радою

Радник Комітету громадського контролю з підготовки до Євро-2012 Андрій Капустін оптимізм інспектора поділяє тільки частково, каже що все залежить від українського парламенту. «Верховна Рада досі не прийняла, – хоча це треба було зробити ще в 2007 році, – пакет законів, який має полегшити прихід інвестицій – так зване «єдине інвестиційне вікно». Якщо вона це зробить зараз, то значно полегшить ситуацію, тому що на фоні кризи Україна та Польща мають один виграшний момент – а саме Євро 2012», – зазначив Андрій Капустін.

Приїзд генерального секретаря УЄФА – це одна із запланованих інспекцій. Уряд України пообіцяв прислухатися до порад та зауважень членів делегації. Наступним на порядку денному – приїзд Мішеля Платіні в квітні, а 8 травня будуть названі чотири українських міста, які прийматимуть матчі на європейській першості в 2012 році. «Ревізор» поїхав, головне, щоб те, що він побачив, відповідало дійсності.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG