Доступність посилання

ТОП новини

Інтерес до Грузії в Європі спадає


Грузія - Комісар Ради Європи з прав людини Томас Гаммарберґ і абхазький лідер Сергій Багапш під час зустрічі у Сухумі, 9 лютого 2009 р.
Грузія - Комісар Ради Європи з прав людини Томас Гаммарберґ і абхазький лідер Сергій Багапш під час зустрічі у Сухумі, 9 лютого 2009 р.

Прага – У Грузії перебуває комісар Ради Європи з прав людини Томас Гаммарберґ, який протягом тижня має відвідати і сепаратистський грузинський регіон Абхазію. Представник Ради Європи має з’ясувати, наскільки виконуються принципи захисту прав людини у повоєнній Грузії, в тому числі і на територіях, які не контролюються Тбілісі. Попри цей візит, оглядачі вважають, що міжнародний інтерес до Грузії поволі зменшується. Європейський Союз та НАТО, дві інституції, які могли б мати найбільший вплив на Росію, стають паралізовані, коли йдеться про фактично анексовані Росією території Абхазії та Південної Осетії.

Після серпневої війни Європейський Союз та НАТО заявили, що вони заморожують стосунки з Росією. Але минуло півроку і ці стосунки виявилася фактично заморожені не з Росією, а з Грузією. Колись часті і регулярні візити до Брюсселю керівників Грузії нині стали рідкісним явищем.
Грузинський віце-прем’єр міністр Ґіорґі Барамідзе, який побував нещодавно в Брюсселі на засіданні Комісії НАТО-Грузія, вважає, що нині для Грузії важливо переконати Альянс у тому, щоб його керівництво хоча б не виключало грузинське питання з порядку денного діалогу з Москвою.
«Дуже важливою є обіцянка, щоб питання Грузії, її територіальної цілісності та необхідності де-окупації невід’ємної частини нашої території, залишалося серед пріоритетних на порядку денному діалогу з Росією», – зазначає Ґіорґі Барамідзе.
Альянс неодноразово критикував Росію за її одностороннє визнання незалежності грузинських регіонів Південної Осетії та Абхазії. Речник НАТО минулого тижня застерігав Росію, що розташування військових баз на території Абхазії було б порушенням міжнародного законодавства. Незважаючи на це, неформальні контакти між НАТО і Росією, які були зупинені після серпневої війни, поновилися у січні.
«Проблема довіри у стосунках із Росією»
Так само і Європейський Союз, хоча і висловлює «серйозне занепокоєння» планами Росії посилити військову присутність в Абхазії та Осетії, не включає ці питання до порядку денного переговорів із Росією. У спільному листі, опублікованому в газеті Le Monde лідери Франції та Німеччини Ніколя Саркозі та Анґела Меркель пояснили, що ЄС нічого не виграє від відчуження Росії. Вони вважають, що порушення Росією міжнародного законодавства щодо сепаратистських регіонів Грузії створює «проблему довіри у стосунках із Росією», але на цих словах все засудження і скінчилось.
Паростки надії в Тбілісі породили слова віце-президента Джозефа Байдена на мюнхенській безпековій конференції, що відбулася наприкінці минулого тижня.
«Сполучені Штати не визнають незалежність Абхазії та південної Осетії. Ми не визнаємо, що якась країна має сфери впливу», – наголосив віце-президент Джозеф Байден.
Цими словами нова адміністрація у Вашингтоні вперше заклала грузинське питання у самі принципи стосунків із Росією, які, як сказав Байден, потребують «перезавантаження».
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG