Доступність посилання

ТОП новини

Великий протест у Києві викликали не лише «малі архітектурні форми»


Біля приміщення столичної міської державної адміністрації на акцію протесту проти затримки і зменшення зарплат і надбавок зібралися медики і вчителі, а також кияни, які проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги й запровадження платних медични
Біля приміщення столичної міської державної адміністрації на акцію протесту проти затримки і зменшення зарплат і надбавок зібралися медики і вчителі, а також кияни, які проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги й запровадження платних медични

Київ – Вранці 12 лютого багатотисячна юрба з прапорами, плакатами і торохтілками перекрила Хрещатик. Протестуючі вимагали від Київради і мера столиці Леоніда Черновецького припинити «витискання» грошей з малого бізнесу та комунальних підприємств.

Галас від акції протесту було чути на увесь центр Києва. Під стінами Київради і на проїжджій частині Хрещатика, за підрахунками правоохоронців, зібралося від 5 до 8 тисяч людей. Над юрбою – прапори профспілкових організацій і двох політичних блоків: Юлії Тимошенко та Віталія Кличка.

Напередодні Національний комітет порятунку підприємців заявив, що 12 лютого під стінами Київради зберуться близько 500 підприємців із вимогою залишити у спокої малі архітектурні форми, кіоски столиці та їх власників. Адже саме на цей час була запланована нарада, що мала вирішити їхню долю. Ще рік тому КМДА ухвалила рішення про заміну всіх кіосків на нові за рахунок самих же торгівців, та запровадила інші обмеження для малого бізнесу.

Учасник мітингу, голова київської Профспілки малих інноваційних підприємств Валерій Похонський зазначив: «Ми – проти нерозумних, шкідницьких дій мерії, спрямованих на знищення малого, великого бізнесу, і загалом міста Києва як промислового центру, котрий годує Україну. Ми – проти додаткових поборів, надбавок, плати за туалети, дитсадки та школи, бо мета у них одна: заробити на нас гроші. Мер «витягує» кошти з усіх галузей життя столиці. Звідси й борги по зарплатні вчителям, медикам та іншим»...

До підприємців приєдналися всі, кому «насолила» київська влада

Масштаб протесту у кілька разів перевершив сподівання організаторів. Бо до мітингу приєдналися комунальні підприємства «Київський метрополітен», «Київ благоустрій» і «Київпастранс», причому транспортники перекрили Хрещатик двома десятками автобусів. Вимога комунальних служб – нормальне фінансування з міського бюджету і повернення боргів по заробітній платні.

«Ми стоїмо тут, бо нам грошей не платять, чим мені годувати дітей?», – жаліється Наталія, двірник із Подільського району.

Висловити свою незгоду з політикою Київради вийшли й будівельники.
«Ми незадоволені правлінням Києва, самі бачите, як воно до нас ставиться. І ще невідомо, чи це криза так згубно впливає на наше життя, чи бездарна політика влади», – обурюється Олександр, представник Організації будівельників України.

«Наше підприємство закрито, людей звільнено, ¬¬– каже учасник акції протесту, голова профспілки «ДБК №3» Володимир Акуленко. – Міська влада це зробила свідомо, аби прибрати конкурентів на користь наближених до неї будівельних компаній».

Близько третини протестуючих – молоді люди. «Я хочу відстояти права студентів, бо затримки стипендій вже неможливо терпіти, і взагалі ставлення Черновецького до київського народу просто жахливе. Настав час його скинути», – говорить Олександра, студентка Київського Національного університету імені Карпенка-Карого.

Лідери мітингувальників намагалися пройти на засідання КМДА, але правоохоронці не пускали. Доки їх не провів із собою депутат Київради Віталій Кличко. Свої вимоги вони озвучили заступнику мера Києва Олесю Довгому.

До обіду більшість учасників акції розійшлися. Але, за словами організаторів, це лише початок. Якщо днями Київрада не розпочне діалог з підприємцями та профспілками Києва, вони обіцяють паралізувати життя столиці й домогтися того, щоб мер Леонід Черновецький склав повноваження.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG