Доступність посилання

ТОП новини

99 чеських порад, як пережити глобальну фінансову кризу


Карлів міст у Празі
Карлів міст у Празі

Прага – Як пережити глобальну фінансову та економічну кризу? У пошуках універсальної формули на численних форумах, самітах і конференціях засідають економісти й політики в усьому світі. Досі ухвалені рішення обіцяють поліпшення у найближчому майбутньому, але як вижити тепер? У Чеській Республіці знайшли свій шлях. Численні поради й інформацію про те, хто може надати допомогу і як рятувати родинний бюджет, дають щоденно канали громадського телебачення й інші засоби масової інформації. А нещодавно увагу чехів привернув часопис «Лідове новіни», який для співгромадян приготував 99 порад, як пережити глобальну кризу.

Великих плакатів із написами «У нас кризи немає» чи «Ми допоможемо в кризі» оминути не можна. Вони повсюди в Чехії – на вулицях, у крамницях і метро. Довгий з продовженням серіал «Не бійтесь кризи» друкує на своїх сторінках популярний празький часопис «Млада Фронта Днес». У газеті переважають юридичні поради про те, які права мають звільнені з роботи, куди піти за допомогою з безробіття і як стати на облік на біржі праці. За статистикою, криза торкнулась близько чверті дорослого населення Чехії, серед яких переважають старші громадяни і люди з нижчою кваліфікацією. Але майбутніх подій боїться дедалі більше людей.

Директор Центру опитування громадської думки Ян Гартл зазначає: «У цілому можна сказати, що негативного впливу світової фінансової кризи остерігається три чверті чеських родин. Вони вважають кризу серйозною проблемою і не ставляться до неї легковажно».

Прості й зрозумілі поради

Саме до цих людей звернені «99 порад, як пережити кризу», що їх видали празькі «Лідове новіни». Головна порада фахівців не панікувати. А далі такі, як, наприклад, не ходити до крамниці на порожній шлунок чи з маленькими дітьми – обов’язково купите щось зайве. Замінити обіди у їдальні на звичні «канапки» з дому, знайти у своїй окрузі дешевші крамниці й купувати тільки там і тільки за списком необхідних речей. Вимикати з мережі телевізор чи комп’ютер, коли виїжджаєте надовше. Утеплювати вікна і двері, замінити лимонад чаєм і кинути палити. Ну і ще 90 порад, одна з яких про святий для чехів напій – пиво. Порада така: замінити пляшкове пиво розливним із ближчого бару – так дешевше й традиція не порушена.

Авторка 99-ти порад празький економіст Ева Томкова вважає, що чехи сприйняли поради зі вдячністю:

«Скрізь говорять про кризу і дають багато фахових порад, створився хаос. Тому наші читачі зраділи, що вийшли прості й зрозумілі поради про те, як пересічній людині вижити під час кризи. Нас люди хвалять і дякують за те, що завдяки нашим порадам вони суттєво заощадили на електроенергій й воді. Я думаю, засоби масової інформації мають під час скрути допомагати людям шукати відповідь», – каже Ева Томкова.

До цього ще потрібно додати, що зі спеціальними програмами для громадян країни вийшли і телеканали. Появились так звані «позитивні» новини, уроки родинного бюджету і більше розважальних програм. А на урядовому рівні обговорюють ініціативу 13-ї грошової виплати для пенсіонерів із найнижчою пенсією.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

XS
SM
MD
LG