Доступність посилання

ТОП новини

Дослідження: Комп’ютерні ігри, можливо, корисні


Лондон – Дослідження Європейського парламенту дійшло висновку, що діти, які щодня проводять багато годин за комп’ютерними іграми, не шкодять своїй психіці, чого побоюються їхні батьки. Більше того, на думку дослідників, ці ігри корисні дітям і вчать їх важливих життєвих навичок.

Незважаючи на побоювання щодо насильства у деяких комп’ютерних іграх, нема жодних переконливих доказів щодо їхнього негативного впливу на поведінку дітей. Наприклад, ніщо не підтвердило, що ігри можуть викликати в дитини агресію. Про це йдеться у новому звіті комітету Європейського парламенту у справах внутрішнього ринку та захисту споживачів.

Навпаки, як мовиться у звіті, «відеоігри можуть стимулювати вивчення фактів та здобуття навичок, таких, як стратегічне мислення, творчість, співпраця та новаторське мислення».

Один із авторів звіту, нідерландський депутат Європарламенту Тойне Мандерс, сказав, що у більшості випадків відеоігри є безпечними. Комітет одержав свідчення фахівців із комп’ютерних ігор та психологів зі США, Франції, Німеччини та Нідерландів, згідно з якими ігри мають позитивний вплив на виховання дітей.

У звіті міститься заклик до шкіл у ЄС розглянути можливість використання комп’ютерних ігор з освітньою метою, а до батьків – виявляти більший інтерес до них.

Супротивники здивовані, Європарламент упевнений


Ці висновки здивували прихильників запровадження суворіших правил, що регулювали б комп’ютерні ігри. Побутує думка, що деякі комп’ютерні ігри спонукують до насильства у дитячому середовищі.

Учасник британської кампанії за запровадження суворих обмежень на користування комп’ютерними іграми підлітків Ґарі Г’юз так прокоментував висновки комітету Європейського парламенту: «Важко буде пояснити ці висновки матері 14-річного Стефана Пакіри, якого вбив 17-річний юнак, озброєний ножем і молотком. Вона сказала, що вбивця був під впливом відеогри «Полювання на людей», у яку він грав щодня».

Європейський парламент припустив, що насильство у відеоіграх у певних ситуаціях може викликати насильницьку поведінку, але наголосив, що спільне європейське законодавство щодо цього не потрібне.

Європарламент закликав ЄС до спільного підходу, який просто б унеможливив продаж дітям ігор, що розраховані на дорослих, а також до суворіших перевірок тотожності у місцях роздрібного продажу.

На думку європарламентарів, треба ширше застосовувати систему вікової градації комп’ютерних ігор, яка вже існує у багатьох європейських країнах.

Торік доходи від відеоігор становили 7 мільярдів євро. У Британії вони продавалися краще, ніж музична та інша відеопродукція.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG