Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: Росія вимагатиме передоплати, якщо Україна прострочить черговий платіж


Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв попередив, що якщо Україна не розплатиться вчасно за поставлений російський газ, надалі вона отримуватиме його за передоплатою.

Відповідно до російсько-української угоди від 19 січня, «тепер постачання газу в Україну здійснюються за ринковими цінами, й при цьому наші українські партнери зобов'язані вчасно вносити гроші», – сказав Дмитро Медведєв в інтерв'ю іспанським ЗМІ напередодні державного візиту до Мадрида.

«Найближчий платіж, який має бути, здається, він становить близько 400 мільйонів доларів і повинен бути здійснений уже незабаром. У разі нездійснення такого платежу настають такі наслідки за договором: Україна переходить на попередню оплату подальших постачань», – наголосив президент Росії.

«Звісно, такі наслідки настануть, якщо вони вчасно не розплатяться», – зауважив Дмитро Медведєв.

При цьому він наголосив: «Ми, звісно, не хотіли би повернення до колишнього сценарію (припинення постачань газу Україні – ред.), це точно не наш вибір, але можу сказати відверто, якщо вони відмовлятимуться платити, нам доведеться щось робити».

«Нафтогаз України» має розрахуватися за поставлений цього року російський газ до 7 березня.

Щодо забезпечення стабільності постачань газу європейським споживачам, то Дмитро Медведєв нагадав про нещодавній візит до Москви президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.

«Я йому сказав (Баррозу – ред.) просту річ: якщо ми хочемо забезпечити всіх, і європейських споживачів, і загалом створити нормальний рівень нашої співпраці, гарантувати його, допоможімо українцям. Але в них справді складна ситуація. Деякі аналітики називають економічну ситуацію в Україні, по суті, близькою до колапсу економічного. Якщо ми відчуваємо, що вони не спроможні платити, давайте створимо фінансовий пул і допоможемо їм грошима», – сказав Дмитро Медведєв.

За його словами, «це вихід для всіх». «Є набір фінансових інститутів європейських, ми самі готові в цьому взяти участь, ми готові теж принести якісь наші гроші для того, щоб забезпечити нормальну ситуацію з постачаннями, але зробімо це цивілізовано», – запропонував Дмитро Медведєв.

«Ми висували ідею консорціуму, тобто купівлі частини газу. Ця ідея не померла, будь ласка, зробімо це, якщо ми відчуємо, що Україна не спроможна платити. Але поки що дедлайн не настав, і наші українські партнери, я думаю, цілком можуть і під силу їм розрахуватися з цими питаннями», – зазначив президент Росії.

********
Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» повинна оплатити близько 400 мільйонів доларів російському «Газпрому» за поставлений у лютому природний газ

Президент Віктор Ющенко вважає, що можливе залучення Україною 5 мільярдів доларів кредиту в Росії може призвести до приватизації російською стороною української газотранспортної системи, а також стратегічних українських компаній.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко спростовує обвинувачення Ющенка, які стосуються контрактів щодо поставок і транзиту газу, а також можливого залучення Україною 5 мільярдів доларів кредиту в Росії.

9 лютого Міністерство фінансів Росії заявило, що Мінфін України звернувся до російської сторони із проханням оцінити можливість надання кредиту розміром 5 мільярдів доларів на покриття дефіциту держбюджету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG