Доступність посилання

ТОП новини

Тернопільські вибори: насправді радості мало


Герб міста Тернополя.
Герб міста Тернополя.

Тернопіль – 7 політичних сил проходять у Тернопільську облраду. Лідером перегонів є радикальне Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Однак невисока як для цього краю явка виборців свідчить, що чимало людей проігнорували голосування і продемонстрували негативне ставлення загалом до ситуації в державі.

7 політичних сил проходять у Тернопільську облраду. Лідером перегонів є Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – за попередніми даними, за нього проголосували 35% виборців. Партія «Єдиний центр» має 14%, Партія регіонів – 10%, Блок Юлії Тимошенко – 8%, Українська народна партія – 8%, Народний союз «Наша Україна» – 5% та Блок Литвина – 4%.

У партіях уже ділять посади і святкують перемогу демократії. Політики радіють: більше як 51% виборців прийшли на дільниці у неділю.

На одній із виборчих дільниць.
Однак невисока як для цього краю явка виборців, коли зазвичай Тернопільщина показує результат 90%, є лише свідченням того, що чимало людей проігнорували голосування і продемонстрували своє негативне ставлення загалом до ситуації в державі. І це уже перший сигнал для президентських виборів.

Не взяли участі в голосуванні переважно молоді люди і особи найбільш працездатного віку від 30 до 45 років, представники малого і середнього бізнесу. На дільницях було багато літніх людей. Із опитувань по селах було зрозуміло, що більшість голосує за ВО «Свобода».

Виборці голосували, але не довіряють нікому

На запитання Радіо Свобода, чому люди голосують, на що сподіваються і як ставляться до скандалу довкола тернопільських виборів, мешканці села Озерна відповіли так:

– Треба йти голосувати, на то вибори. А за кого голосувала – це моя вже особиста справа. Може, щось покращиться, принаймні прийдуть інші люди. Тяжко нині, дуже тяжко. Я маю великий стаж вчителя. Моя пенсія трішки більше за 700 гривень. Нема злагоди між людьми, нема злагоди між політиками, а мала б бути єдність, якщо хочемо жити краще, а то все одні на других…

– Всі йдуть, і я йду. Але я вже давно у них всіх розчарувався.

– Я не підтримала БЮТ. Є вибори, треба йти і вибрати чесних людей. Щоб не було так, що одні мають мільйони, мільярди, а ми рахуємо копійки на ліки. Я так думаю, що, може, вже за ту «Свободу» голосувати. Але нехай вони думають не лише про свої кишені, а що наші поприсихали до нас.

– Я прийшов, щоб мій бюлетень не використали. Я голосував проти всіх, нікому сьогодні не довіряю. Я столяр, зараз без роботи, а мені 22 роки.

– Прийшли, бо треба голосувати, і ми завжди йдемо на вибори.

– Ми громадяни України, і це наш обов’язок.

– Ідемо голосувати, тому що треба, але знаєте, ми дуже і дуже розчаровані у владі, у політиках, в усіх. Ми бачимо і знаємо свою владу, вони там дуже зле працюють, все в поганому стані. Ми з тою владою на місцях не можемо нічого, нас не чують, то що вже казати про верхи. Нас ніде не чують і не хочуть чути.

Люди втомились від політиків і безладу

Сільські бабусі не завжди можуть одразу збагнути, за кого з політиків варто голосувати...
Спілкуючись із селянами, важко було не зауважити втомлені обличчя чоловіків і жінок, яким по 56–65 років.

У селі Озерна, яке розташоване поруч із трасою, є школа, приватне господарство, але молоді люди говорять, що не бачать ніякої перспективи в селі, не кажучи уже про пенсіонерів, які перебиваються мінімальною пенсією і не мають за що купити ліки. Багато селян роками на заробітках і не планують повертатись.

В Озерній майже половина виборців не взяла участь у голосуванні – це була їхня відповідь владі і політикам.

Попри усі скандали довкола Тернопільської облради й судові тяганини, в селі заздалегідь підготували дві дільниці. За словами голови дільничної комісії Любові Шелихевич, варто було день виборів перенести на тиждень пізніше, щоб усі селяни про них знали. Адже людей заплутали у ситуації, коли, йдучи голосувати, вони знали дві-три назви партій, але імена претендентів на депутатські крісла були не відомими.

БЮТ вважає, що на виборах застосували адмінресурс


Те, що БЮТ не братиме участі у виборах, було несподіванкою навіть для багатьох членів цієї політичної сили у районах. Такий наказ з’явився за 10 годин до відкриття дільниць. Обласна територіальна виборча комісія не побачила підстав, на яких БЮТ мав би бути вилучений зі списку в бюлетенях.

Навіть при тому, що бютівці не брали участі в голосуванні, вони набрали, за попередніми даними, 8% голосів і потрапляють в облраду. Однак вони обіцяють, що ногою не ступлять у сесійний зал.

Чимало представників цієї партії на місцях не розуміли, чому лідер блоку Юлія Тимошенко відмінила участь у виборах. Адже прихильники БЮТ прийшли б на дільниці.

Водночас голова правління Комітету виборців України Ігор Попов вважає, що цій політичній силі невигідно демонструвати невисокі показники підтримки виборців напередодні президентських перегонів. Тоді що й казати блокові « Наша Україна – Народна самооборона», який набрав заледве 5%.

БЮТ уже заявив, що оскаржуватиме результати голосування на Тернопільщині, оскільки зафіксував численні порушення. Зокрема, блок вважає, що участь у виборах взяли 30% людей, а за годину до закінчення виборів були вкинуті бюлетені.

За даними ТВК, найактивніше виборці голосували від 16-ї до 20-ї години. Раніше представник Комітету виборців України Олександр Черненко заявляв, що, якщо з 17 до 19 години буде зареєстрований високий наплив виборців, то це може розцінюватися як фальсифікація.

За словами місцевих бютівців, на виборах був застосований адмінресурс. Голів дільничних комісій, які приїхали по бюлетені, супроводжували голови райадміністрацій. Керівництво обласної держадміністрації поставило перед чиновниками чітке завдання: партія «Єдиний центр» має бути серед лідерів, стверджують у БЮТ. Голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмар – наближена людина до голови Секретаріату Президента Віктора Балоги і перший у списку «Єдиного центру» в облраду.

Людей «використали як розмінну монету»

Протистояння в обласній раді між бютівцями і нашоукраїнцями існувало протягом півтора року. Ці сили так і не змогли поділити портфелі, конфліктували між собою голова ОДА Юрій Чижмар і керівник облради, бютівець Михайло Миколенко.

Непорозуміння між Кабінетом Міністрів, а точніше, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і Секретаріатом Президента, тобто Віктором Балогою, віддзеркалені по усій території Тернопільщини, де голови районних рад і адміністрацій перебувають у стані постійної війни. А несподіваний приїзд у Тернопіль за два дні до виборів Президента Віктора Ющенка лише додав упевненості посадовцям провести вибори.

Розібратися в усіх скандалах і заявах політиків простій людині доволі складно. Місцеві ж оглядачі твердять, що Тернопільщину, яка є найбіднішим регіоном, використали як експериментальну область для перевірки чергових політтехнологій, а звичайні виборці вкотре стали розмінною монетою для тих, хто за владою не бачить живих людей і їхні розчарування.

Втім, кажуть вони, тішить бодай те, що люди дуже швидко вміють розчаровуватись, і якщо ВО «Свобода» і «Єдиний центр» більше дбатимуть про власні кишені, а не виборців, то на парламентських виборах їм неодмінно це пригадають – якщо, звісно, буде дозволене вільне волевиявлення.

(Тернопіль – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG