Доступність посилання

ТОП новини

Чи виживе грузинська мова в Абхазії?


Прага – Самопроголошена і визнана Росією Республіка Абхазія намагається самоутверджуватися. Місцеві вчителі-грузини розповіли Радіо Свобода, що їх заохочують викладати російською мовою. На цю проблему вже звернула увагу ОБСЄ, яка попереджає про загрозу нової гуманітарної кризи на Кавказі.

Вчителі, здавалося, мали б зрадіти новим безкоштовним підручникам. Якби ці підручники не були російською мовою. У районі Ґалі, що на півдні Абхазії, живе близько 40 тисяч грузинів. Їх більшість у районі, але одразу після серпневої війни на Кавказі, в результаті якої Абхазія проголосила незалежність, місцева влада взялася за асиміляцію етнічних грузинів.

За даними грузинського телебачення, до райцентру Ґалі завезли шкільні підручники російською мовою. Каріна Ехвая вчителює там у школі № 13. Вона не змогла підтвердити Радіо Свобода цього факту, але визнала, що відчуває постійний тиск.

«Я можу підтвердити, що на грузинських вчителів чинять тиск. Я не знаю, чи є нові підручники. Але абхазька влада часто проводить інспекції грузинських вчителів. Ясно, що для нас це дуже важкі часи. Ми хочемо виховувати наших дітей грузинською мовою», – каже Каріна Ехвая.

Конституція самопроголошеної Абхазької республіки гарантує національним меншинам право на освіту рідною мовою. Але водночас в Сухумі обмежили кількість годин у школах, які можна викладати мовами іншими, ніж російська. Але і цей закон діє не завжди. В Абхазії близько 40 шкіл, де викладають вірменською, і звідти не чути нарікань про втручання місцевої влади. Менше пощастило грузинським школам.

Гроші вирішують не все

Більшість вчителів у районі Ґалі отримують дві зарплати – з Грузії та з Абхазії. Грузинська зарплата дорівнює 330 доларам на місяць, це втричі більше, ніж дістають вчителі з Сухумі. Тепер у місцевих школах подейкують, що скоро їм підвищать абхазьку зарплату. Але за умови, що вчителі відмовляться від уроків грузинською.

Влада у Сухумі пояснює закордонним спостерігачам, що не має грошей на підручники грузинською мовою. І от ОБСЄ запропонувало дати гроші для перекладу. У цій, здавалося, добрій новині для грузинів є велика ложка дьогтю. Йдеться про підручники з географії та історії, написані з суто абхазького погляду. Як каже Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин Кнут Воллебек, на жаль, ОБСЄ не може обрати «ідеальну ситуацію в районі Ґалі».

Писати «місце народження Грузія» заборонено?

Мовну проблему в Абхазії наразі ще більше може затьмарити паспортна. Від етнічних грузинів у Ґалі вимагають відмовитися від грузинського громадянства. А тим, хто цього не зробить, за даними грузинських медіа, загрожують штрафи, арешт і навіть депортація. Ба більше, новий паспорт не видадуть, якщо у графі «місце народження» написати «Грузія».

Представник ОБСЄ Кнут Воллебек попереджає, що коли освітню, паспортну та інші проблеми, з якими стикаються грузини в Абхазії не розв’язати, то вони можуть почати масово покидати свої домівки. А це означатиме нову гуманітарну кризу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG