Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС підписали газову декларацію. Росія обурена


Бельгія - Учасники міжнародної конференції з питань модернізації української газотранспортної системи під час засідання у штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 23 березня 2009 р.
Бельгія - Учасники міжнародної конференції з питань модернізації української газотранспортної системи під час засідання у штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 23 березня 2009 р.

Брюссель – Україна, Євросоюз та міжнародні фінансові установи в понеділок підписали спільну декларацію про те, як модернізувати українську газотранспортну систему. Нещодавня газова криза поставила Європу перед фактом: або зробити українські газові шляхи надійнішими та прозорішими, або жити з острахом того, що нові газові катаклізми можуть повторитися. Єврокомісія скликала конференцію інвесторів, що могли б долучитися до «капітального ремонту» українських ГТС . Проте російська делегація виступила із претензіями, що у підписаному документі жодним чином не згадано про постачальника, тобто про Росію.

Модернізація української газотранспортної системи – тема не нова. Офіційний Київ намагається покласти її на стіл переговорів із євроустановами ще з 2006 року. Справа суто двостороння, хоч і стосується російського блакитного палива до ЄС. Проте на інвестиційній конференції мова йшла не про постачання, а саме про транзитні системи та їх адаптацію до європейських стандартів.

Всі основні міжнародні банки, а саме Європейський інвестиційний банк, Європейський банк з реконструкції та розвитку і Світовий банк виступили з підтримкою цієї ініціативи, що потребуватиме, за загальними оцінками, 2,5 мільярди євро. Модернізація логічно вписується у наші плани з покращення енергетичної безпеки на континенті, наголосили представники банків.

Проте міністр енергетики Росії Сергій Шматко, виступаючи перед учасниками конференції, що представляли широкі кола політичної та бізнес-еліти, висловив «велике здивування», що в документі ніде не згадують Росію.

«Це дивно: у тексті декларації немає жодної згадки про Росію, як постачальника газу й стратегічного партнера Європи та України, – нарікав міністр. – Виключно двостороннє спрямування спільної заяви ЄС та України нам видається несподіваним і викликає збентеження. Справа у тому, що українська ГТС як частина єдиної системи колишнього Радянського Союзу технологічно пов’язана й взаємозалежна із російською ГТС та ресурсною базою постачань».

Загалом уся промова російського міністра була пересипана епітетами «нерозумно», «дивно», «несподівано». Делегація Росії одразу після підписання декларації покинула конференцію.

«Конференція не стосується Росії» – Пієбалґс


Звичайно, представники Комісії Євросоюзу робили спроби якось залагодити ситуацію, адже саме їх як організаторів і стосувалися російські нарікання.

Проте єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалґс, коментуючи цю заяву, зазначив: «Це переговори між Єврокомісією, фінансовими інституціями та Україною. Мова не йде про російський газ. В основі підписаної декларації лежать два питання: перше – реформування української газової системи, а це стосується тільки України, і ніхто, навіть Єврокомісія, не може на це впливати. І друге – інвестиції міжнародних фінансових структур до української газової системи. Отже, це не має прямого стосунку до Росії».

Більш гнучку позицію проявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Після зустрічі із головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу вона прокоментувала розчарування російських представників так: «Важкий період у стосунках України з Росією завершився. Сьогоднішня заява відкрита для всіх, хто бажає долучитися до модернізації української ГТС».

«Зелене світло» для «капремонту»

Міжнародна інвестиційна конференція з модернізації української ГТС – тільки перший етап, презентація створеного українськими фахівцями так званого майстер-плану.

Однак нинішній форум інвесторів, політиків та спеціалістів увімкнув «зелене світло» наданню технічної та фінансової допомоги Києву для «капітального ремонту» мережі з великою кількістю етапів – це і трубопроводи, і перекачувальні станції, і газосховища.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу раніше зазначав, що нинішня конференція та й загалом весь проект модернізації ГТС може стати моделлю подальших кроків надання Україні допомоги як з боку ЄС, так і з боку світових фінансових установ.

А кінцева мета, зазначив Президент Віктор Ющенко, – інтеграція України до європейського газового та й загалом енергетичного ринку.

«По-перше, вже найближчим часом Україна приєднається до спільного європейського енергетичного простору, що регулює стандарти та принципи торгівлі. Друге, ми працюємо над приєднанням до угоди про енергетичну асоціацію з ЄС, мета якої – через адаптацію принципів і правил прийти до підписання угоди про об’єднання енергетичних систем», – наголосив Президент України.

Віктор Ющенко також додав, що підписана у Брюсселі спільна декларація – «це політичний документ, що розставляє у часі послідовність дій європейської та української сторін».

(Брюссель – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG