Доступність посилання

ТОП новини

«Тютюнові акцизи». Що буде, якщо сигарети в Україні подорожчають?


Втретє за останні півроку депутати збираються підвищити ціни на сигарети. Якщо взятий за основу законопроект про підвищення акцизів на тютюнові вироби таки отримає достатню кількість депутатських голосів, то з 1 квітня сигарети подорожчають на 30-40%. Наскільки цей намір є економічно доцільним? Що про цю депутатську ініціативу думають тютюновиробники, лікарі та самі курці?

Зменшимо кількість курців та поповнимо бюджет?

За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні нараховується 15 мільйонів курців, тобто «димить» кожен третій, стверджує координатор проектів «Кампанія за майбутнє дітей без куріння» Ганна Гопко. На думку неурядових організацій, високі акцизи на тютюн допоможуть скоротити кількість курців на 5%. «Головною причиною дешевих сигарет в Україні є вкрай полегшене оподаткування. На початку незалежності курила лише кожна 20-а жінка. А зараз – кожна п’ята». За офіційною статистикою, протягом року внаслідок хвороб, викликаних курінням, гинуть понад 100 тисяч українців, зазначила представниця громадської організації «За вільну від тютюнового диму Україну».

Один із ініціаторів підвищення цін на сигарети народний депутат від НУНС Олесь Доній зазначає, що, розробляючи цей проект закону, парламентарі думали перш за все про здоров’я нації. Так, українські чоловіки живуть у середньому 60-62 роки, і одна з причин хвороб і передчасної смерті сильної половини це сигарети. Будуть вони дорожчими, їх купуватимуть менше, вважає народний депутат. Крім цього, є ще й економічний зиск, говорить він. «Економічна ситуація в Україні досить загрозлива, а шляхом підвищення акцизу на тютюнові товари можна збільшити надходження до бюджету на 3,7 мільярди гривень. Тому тут поєднання: з одного боку - гуманістичної місії, з іншого - економічних інтересів».

Протест тютюновиробників

Чергове підвищення ставок акцизного збору на сигарети зруйнує вітчизняну тютюнову галузь, запевняють у Союзі оптовиків і виробників алкоголю та тютюну. На думку його представників, це вдарить насамперед по легальній роздрібній торгівлі. На знак протесту проти підвищення цін тютюновиробники вирішили сьогодні, 30 березня, не продавати до обіду сигарети в кіосках по всій Україні. Проте, як кажуть кореспонденти Радіо «Свобода» у Києві та Львові, самі продавці кіосків про таку акцію не чули. Львівська кореспондентка Галина Терещук обійшла зранку з десяток тютюнових крамниць, як у центрі міста, так і на одній з околиць, – скрізь вільно можна було купити цигарки.

Вона розповіла, що більшість городян і не знали, що оголошена всеукраїнська акція на знак протесту проти підняття акцизного збору на сигарети. Водночас усі головні лікарі львівських шпиталів підписались під листом до Верховної Ради з проханням підняти акцизний збір на тютюнові вироби і ці гроші направити на охорону здоров’я. Львівські лікарі об’єднались у коаліцію «За вільний від тютюнового диму Львів». Адже у Львові палять уже з 9-10-річного віку. Координатор акції «За вільний від тютюнового диму Львів» Сергій Дзядик повідомив: «Ми підсилатимемо у кіоски неповнолітніх і зніматимемо, як їм продають сигарети. Ці матеріали будемо направляти у мерію з вимогою ліквідувати той чи інший кіоск чи заборонити в крамниці продаж тютюнових виробів».

Громадська організація «За вільний від тютюнового диму Львів» готує карту всіх кіосків міста, які розташовані поруч зі школами та садочками, а також планує розклеїти плакати з антитютюновою рекламою в більшості місць, де курять студенти, повідомила кореспондентка.

Якщо Верховна Рада підніме ціни на сигарети, то в Україну рине контрабандний тютюн, зазначає Володимир Демчак, Президент торгово-промислової конфедерації. «На сьогодні контрабанда і нелегальний ринок сумарно не перевищують 1 %. Якщо ці акцизи, які пропонують, вступлять в дію, то мова йтиме про руйнацію легального ринку, 35%-40% перейдуть у тінь. Це може бути й контрабанда, й організація нелегального виробництва на території України. Це також і втрата робочих місць, втрата доходів компаній».

Контрабанда не пройде?

Ціни на сигарети в Україні одні з найдешевших в Європі. У Білорусі пачка коштує в середньому близько восьми гривень, у Росії - більше дев’яти гривень. У Латвії ставка акцизного податку на тютюнові вироби зросла з 1 лютого цього року і зараз становить майже 33 євро за один кілограм тютюну. У результаті за пачку цигарок у магазині курець платить 2,5 євро, тобто майже двадцять сім гривень, і це не межа, стверджує місцева кореспондентка Радіо «Свобода» Людмила Пилип. Адже, згідно з директивами ЄС, Латвія повинна, хоч і поступово, але все ж ще збільшувати акциз на тютюнові вироби - до 64 євро за 1000 цигарок.

Латвійські медики впевнені, що збільшення цін на тютюнові вироби – це кращий засіб боротьби з палінням, особливо серед молоді. Дані опитування, проведеного серед латвійців, підтвердили, що майже 60% чоловіків і 55% жінок готові кинути палити. Однією з причин, яка примушує їх відмовитися від шкідливої звички, респонденти назвали високу ціну на тютюнові вироби. Натомість представники латвійських тютюнових компаній вважають, що збільшення акцизу сприятиме притоку контрабанди цигарок з країн, де вони є поки що дешевшими, зокрема з Білорусі та Росії.

Загрози контрабандного постачання сигарет в Україну у зв’язку зі зростанням акцизної ставки на тютюн експерт Олександр Жолудь не бачить. Адже, за його словами, ціни на цигарки у сусідніх країнах не дозволять налагодити звідти контрабандний потік тютюну. «Підняття акцизу в Україні не призведе до того, що в нас зросте контрабанда. І російські, і польські акцизи вищі. Єдина країна (серед тих, з якими межує Україна), де нижчий акциз, це Молдова. Потужності Молдови у виробництві цигарок не можуть забезпечити попит України, навіть якщо до нас будуть завозити контрабандою всі молдавські цигарки».

За підрахунками Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», якщо акцизи на тютюн справді зростуть, держбюджет поповниться цього року на чотири мільярди гривень.


Чи стане менше курців, якщо сигарети в Україні подорожчають?
Дмитро, фінансист: Місяць тому я дізнався, що мій друг захворів на туберкульоз, і злякався. Тепер уже 30 днів не курю. Але, думаю, підвищення цін не вплине на курців. За кордоном такі ціни, які ми навіть уявити не можемо. Але там люди як курили, так і курять.
Олена, менеджер: Я не думаю, що багато людей кинуть палити через ціни. Можливо, просто зменшать кількість сигарет на день.
Юрій, менеджер: Не будуть менше курити. Бо це вже звичка, напрацьована роками, яка не залежить від цін.
Надія, спеціаліст зі взаєморозрахунків: Не стануть курити менше, бо це діло підсвідомості кожної людини, а не цін.
Олександр, приватний підприємець: Все дорожчає, а грошей у людей меншає. Тому, я думаю, що стануть курити менше. Хтось, може, і зовсім кине.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG