Доступність посилання

ТОП новини

Україна – єдина держава а Європі, яка переживає системну кризу (європейська преса)


Прага – Європейські газети відзначають подальше погіршення політичної та економічної ситуації в Україні. Деякі видання у Європі вже встигли повідомити про призначення Верховною Радою дати наступних президентських виборів у цій державі і дати перші коментарі. Оглядачі вважають, що таким чином у Києві стартувала гостра політична суперечка між, як мінімум, трьома головними політичними силами в державі. І це відбувається на тлі важкої фінансової та економічної кризи в Україні.

Австрійська «Ді Прессе» повідомляє у середу, що Верховна Рада України конституційною більшістю у 401 голос з 450 наявних вирішила перенести дату президентських виборів на три місяці раніше, ніж це прогнозувалося раніше. Парламент вирішив, що вибори голови держави відбудуться 25 жовтня 2008 року. Газета також вказує, що термін Президента Віктора Ющенка закінчується в січні 2010 року, і він, як очікують, також претендуватиме на продовження свого мандату ще на п’ять років, а головними його конкурентами будуть глава уряду Юлія Тимошенко і опозиційний проросійський діяч Віктор Янукович.

Впливова «Файненшел Таймз» у своєму редакційному матеріалі приходить до висновку, що Україна є чи не єдиною державою європейського простору, яка переживає не лише безпрецедентне скорочення виробництва майже на одну третину, а й параліч нормального політичного життя. Все це призвело до відкладення Міжнародним валютним фондом обіцяного раніше кредитування України в розмірі понад 16 мільярдів доларів. Газета зауважує також, що без цього та інших кредитів, які Київ міг би отримати, можна очікувати дефолту в державі. «Файненшел Таймз» вважає, що Україна переживає нині системну кризу – фінансову, економічну, соціальну і політичну. Виходити з кризи буде дуже важко, якщо не опиратися на реальну допомогу. Окрім того, як пише лондонський часопис, Верховна Рада так і не спромоглася ухвалити у вівторок необхідні для повернення МВФ в Україну закони. І цього дня, як інформує «Файненшел Таймз», знову спалахнула суперечка між Президентом та Прем’єр-міністром, яка перейшла у взаємні звинувачення. Газета також наводить слова експерта, який вважає, що в разі відмови в кредитуванні з боку МВФ Україна може вдатися до ризикованих кроків на кшталт грошових емісій для покриття дефіциту бюджету.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG