Доступність посилання

ТОП новини

G-20 ухвалила заходи для виведення світової економіки з кризи


Круглий стіл під час саміту G-20 (Група Двадцяти) у Лондоні, 2 квітня 2009 р.
Круглий стіл під час саміту G-20 (Група Двадцяти) у Лондоні, 2 квітня 2009 р.

Лондон – Саміт Групи Двадцяти найбільших економік світу ухвалив низку безпрецедентних заходів для протидії світовій фінансовій кризі. Найважливішим стало рішення розширити на 750 мільярдів доларів кошти Міжнародного валютного фонду та Світового банку, що є найбільшим позичальником коштів країнам, які опинилися у надзвичайній ситуації. Загальний пакет допомоги для подолання кризи становить нечувані досі 5 трильйонів доларів.

Завершився дводенний саміт Групи 20 найбільших економік світу. Про його результати повідомив господар переговорів, прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, зачитавши спільне комюніке.

«Наше послання сьогодні є виразним і певним: ми віримо, що в цю нову глобальну добу наш достаток є неподільним. Ми віримо, що глобальні проблеми вимагають глобальних розв’язань. Ми віримо: щоб економічний ріст був стійким, його треба ділити між усіма, торгівля знову має стати мотором росту. Сьогодні ми досягли нового консенсусу: що ми разом вживемо глобальних дій, щоб дати собі раду з проблемами, які постали перед нами. Ми зробимо все, що потрібно, щоб відновити зростання і робочі місця. Ми вживемо заходів, щоб відбудувати впевненість і довіру до нашої фінансової системи і відвернути повторення подібної кризи будь-коли в майбутньому», – сказав Браун.

Відтак було оголошено ключові заходи, що їх буде запроваджено для подолання світової фінансової кризи.

Зокрема, ресурси МВФ та Світового банку, що є позичальниками коштів країнам, які опинилися у фінансовій скруті, буде збільшено на 750 мільярдів доларів.

В останні місяці ресурси Фонду значно зменшилися через потребу допомоги низці східноєвропейських країн, включно з Україною, якій було обіцяно 16 з половиною мільярдів доларів, частку з яких було надано у першому транші, а щодо подальшої частки ведуться перемови.

Із суми 750 мільярдів 500 мільярдів нададуть країни Групи Двадцяти.

Крім того, лідери погодилися на суттєві зміни, що дозволять створити фонд перевищення кредиту на 250 мільярдів доларів, по кошти якого можуть звертатися найбідніші країни світу.

Керівники держав «двадцятки» також погодилися призначити 250 мільярдів доларів на стимулювання міжнародної торгівлі упродовж наступних двох років. Ця цифра, щоправда, включає суми, вже оголошені національними урядами.

Лідери також пообіцяли, що у податковій сфері вони зроблять усе можливе, щоб дати поштовх їхнім національним економікам. На саміті наголошено, що досі в усьому світі вже видано 2 трильйони доларів для протидії кризі.

Кроки проти офшорів і банківської таємниці

Вирішено також запровадити санкції проти країн і територій у світі, які надають дах для уникнення від сплати податків та відмивання грошей. Список цих країн буде оприлюднено.

Також буде покладено край банківській таємниці у тій формі, як вона існувала в минулому.

Державні керівники погодилися запровадити суворіші обмеження для фінансової системи, включно з діяльністю нині нерегульованих інвестиційниих фондів.

Також саміт дійшов згоди щодо запровадження нових правил, які регулюватимуть винагороду для банкірів. Лідери вважають, що не повинно існувати премій для працівників банків, які працюють невдало.

Лідери «двадцятки» також присяглися не залишити у скруті найбідніші країни світу. Пакет допомоги їм становить 50 мільярдів доларів.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG