Доступність посилання

ТОП новини

Українці не вміють дбати про власне здоров’я?


Львів – Сьогодні, у Всесвітній день здоров’я, у Львові стартує соціальна акція «Мій вибір - здоров’я!» Зокрема, громадські активісти напередодні Великодня закликають львів’ян до тверезого святкування і відпочинку. У місті встановлять майданчики здоров’я і цікавитимуться думкою городян, що для них є здоров’я і тверезість.

Щороку всесвітній день здоров’я почали відзначати з 1950 року. Цей день, встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, щоб люди зрозуміли, що означає для них їхнє здоров’я, щоб дедалі більше людей у світі ставали здоровішими.

Ігроманія, алкоголізм, наркоманія, трудоголізм, інтернет-залежність – це усе, що руйнує здоров’я сучасної людини.
Водночас зранку у Львові можна побачити лише одиниці людей, які бігають на спортивному майданчику чи в парку. У Львові, як і зрештою загалом в Україні, відсутня мода займатись спортом.

Економічна криза викликає психологічний стрес

Громадська організація «Вибір» пропагуватиме серед львів’ян здоровий спосіб життя. Передусім її активісти проведуть інформаційну кампанію, в рамках якої роздаватимуть буклети, опитуватимуть людей, а ще організують лекції і тренінги для відвідувачів Львівського обласного центру зайнятості, студентів і школярів. А безробітну молодь залучать до акції.

Нині на одне робоче місце в області претендує 26 осіб. Економічна криза, за словами психоаналітиків, впливає на психологічний стан кожної людини, а відтак і фізичне здоров’я. Люди втрачають самоповагу і перебувають у стані психологічного стресу, намагаються втекти від реального життя.

Леся Довганик, директор Львівського обласного молодіжного центру праці зазначила, що рівень безробіття в області зростає, особливо серед молоді.

«Люди шукають забуття, йдуть і грають на автоматах, бо, мовляв, швидко можна розбагатіти. Хтось забувається у чарці», – зазначила Леся Довганик.

За здоров’ям – на велосипеді

Тому від кожної людини залежить, чи зробити вибір у житті на користь здоров’я і як проводити своє дозвілля. Як альтернативу узалежненню, керівник Всеукраїнського проекту «Велокраїна» Володимир Закалюжний пропонує частіше сідати на велосипед і мандрувати.

«Я не палю, не вживає алкоголю, їм здорову їжу, вживаю добру воду. Культура – це питання свідомості, свідомість – це вплив усіх державних машин. Якщо ми впроваджуватиме європейські цінності, тоді прийде культура здорового способу. Згадаймо козаків. Зараз така панує конкуренція, що вона змушує людей бути здоровими», – каже Володимир Закалюжний.

Власне, саме життя і вимоги часу, дорогі ліки і медичне забезпечення, змусять українців замислитись над здоровим способом життя і навчитись дбати про власне здоров’я і не лише раз у рік, у Всесвітній день здоров’я.

(Львів–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG