Доступність посилання

ТОП новини

Політичне напруження в Молдові не вщухає


Сутички поліції з демонстрантами в Кишиневі 7 квітня 2009 р.
Сутички поліції з демонстрантами в Кишиневі 7 квітня 2009 р.
У Кишиневі поліція взяла під свій контроль будівлю парламенту Молдови та резиденцію президента. Напередодні група демонстрантів влаштувала там погроми та пожежу.

За повідомленням генпрокуратури, минулої ночі затримали мародерів, які грабували будівлі парламенту та адміністрації президента. До центру міста підійшли додаткові сили поліції. Влада посилила охорону урядових приміщень та Громадське телебачення.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, сьогодні акції продовжаться. Напередодні під час сутичок між поліцією та демонстрантами постраждали близько ста осіб.
Демонстранти з прапором ЄС у захопленому ними парламенті Молдови. Кишинів, 7 квітня 2009 р.


Лідери опозиційних партій не змогли дійти спільної позиції щодо подальших дій. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив директор проектів з Придністровського і Гагаузького конфлікту Інституту громадської політики пан Вазу Нантой. Проте, за його словами, комуністична влада не зможе проігнорувати вимоги учасників демонстрацій.

Як повідомив пан Нантой, президент Молдови Володимир Воронін і лідери трьох опозиційних партій, які пройшли до парламенту, домовились про перерахування голосів.

Керівник Комуністичної партії, президент Молдови Володимир Воронін звинуватив опозицію в «спробі державного перевороту».

Ліберальна опозиція, яка звинувачує комуністів у низькому рівні життя в Молдові, заявила про фальсифікацію результатів недільних виборів.

Молодь Молдови та прибічники опозиції вимагають проведення нових парламентських виборів. Вони стверджують, що результати недільного голосування сфальсифіковані.

За офіційними даними, на виборах перемогли комуністи, отримавши в парламенті понад половину мандатів. До вищого законодавчого органу країни пройшли також Ліберальна партія, яка набрала майже 13% голосів, Ліберально-демократична, яку підтримали понад 12% виборців та альянс «Наша Молдова» – з майже 10 відсотками голосів виборців.

Сьогодні Центральна виборча комісія Молдови відмовилася переглядати результати парламентських виборів, на яких перемогла правляча партія комуністів. Про це повідомив лідер Ліберально-демократичної партії Влад Філат. За його словами, це порушення попередніх домовленостей із владою.

Філат також заявив про «серйозні репресії» щодо опозиції після протестів.
Після антикомуністичних протестів, Кишинів, 7 квітня 2009 р.

Міжнародна спільнота закликає утриматися від насильста

Євросоюз, США та генеральний секретар ООН Пн Ґі Мун закликали сторони конфлікту в Молдові утриматися від насильства.

Російський президент Дмитро Медведєв, який привітав комуністів із перемогою на виборах, також закликав до швидкого та мирного врегулювання суперечки.

Водночас, у російському Міністерстві закордонних справ висловили занепокоєння подіями в Молдові та заявили, що протести спрямовані на підрив суверенітету країни.

«Судячи з гасел, які проголошувалися на площах, великої кількості румунських прапорів в руках в організаторів безпорядків, їхня мета полягає в тому, щоб осквернити досягнення останніх років в укріпленні суверенітету Молдови», – йдеться в повідомленні російського зовнішньополітичного відомства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG