Доступність посилання

ТОП новини

Хвиля демонстрацій у Тбілісі


Демонстрація опозиції з вимогою відставки президента Міхеїла Саакашвілі у центрі Тбілісі, 9 квітня 2009 р.
Демонстрація опозиції з вимогою відставки президента Міхеїла Саакашвілі у центрі Тбілісі, 9 квітня 2009 р.

Прага – Демонстрації опозиції в Грузії охопили Тбілісі та інші міста. Учасники цих виступів вимагають відставки президента Міхеїла Саакашвілі і закликають до дострокових виборів. Лідери опозиції висловлюють сподівання, що число учасників акцій протесту сягне 150 тисяч осіб. Вони обіцяють продовжувати виступи до задоволення головних їхніх вимог.

Хоча початок сьогоднішніх демонстрацій планувався на 14-ту годину місцевого часу, все ж демонстранти почали збиратися під парламентом у Тбілісі вже рано-вранці. Спецпідрозділи поліції у повному спорядженні були розгорнуті у внутрішньому дворі парламенту. Учасники протестів в Тбілісі закликали інші міста Грузії підтримати їх.

Сьогоднішні демонстрації були приурочені до 20-х роковин придушення радянськими військами мирних протестів у Тбілісі. 9 квітня 1989 року військові і міліціонери вбили в столиці Грузії 21 особу, 17 жертв були жінки.

Президент Саакашвілі відвідав сьогодні зранку меморіал загиблих 20 років тому на площі поблизу парламенту і поклав там квіти. Під час церемонії він заявив: «Ми демократична держава і люди мають різне бачення, але одне цілком зрозуміле: попри розбіжності у поглядах, у нас одна батьківщина. Нам необхідна єдність заради батьківщини. Нам необхідно цілодобово працювати для її блага. Нам слід завершити нашу боротьбу, боротьбу за свободу, звільнити нашу країну раз і назавжди й перетворити її в сучасну, демократичну, європейську державу».

«Наша країна прийшла до системної, великої кризи»

Тиск проти Саакашвілі почав знову наростати після війни з Росією у серпні минулого року. Більше десятка лідерів опозиції закликали народ до акцій протесту проти чинної влади. Серед них і лідер «Альянсу за Грузію» Іраклій Аласанія, який був послом Грузії в ООН.

Аласанія заявив журналістам у середу: «Ми не прямуємо шляхом Революції троянд. Але те, що ми намагаємося зробити, має продемонструвати урядові, президентові і міжнародній спільноті, що наявне велике недовір’я до влади в суспільстві. І зміни, яких ми вимагаємо, закономірно випливають від часу в півтора року, за який наша країна прийшла до системної, великої кризи».

Ніно Бурджанадзе, яка очолює «Демократичний рух – Єдина Грузія», висловила сподівання під час сьогоднішньої демонстрації на вулицях Тбілісі, що маса народу прийде на площу Шота Руставелі, і президент Сааашвілі почує голос громадян.

Представники опозиції заявили про арешти їхніх активістів у середу увечері, але влада заперечує це. Один із найближчих соратників Саакашвілі, міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі заявив: «Наша мета полягає в тому, щоб не допустити насильства. З цієї причини ми вирішили обмежитися захистом урядових будівель. І я хочу заявити, що ми зосереджені лише на захисті цих установ, щоб не дозволити радикальній опозиції створити ситуацію для серйозної конфронтації».

Влада також заявила про побоювання провокацій з боку опозиції з метою розпалювання насильства. Деякі аналітики не виключають, що демонстрації в Грузії можуть перерости у безладдя, і що певні сили за межами Грузії хочуть переконатися на прикладі демонстрацій, як керують ними лідери опозиції та якими є масштаби цих акцій і їхні можливості.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG