Доступність посилання

ТОП новини

Мішель Платіні: «Ми маємо думати не лише про українську гордість, а й про майбутнє європейського футболу»


Іван Васюник, Мішель Платіні та Григорій Суркіс під час спільної прес-конференції у Києві, 15 квітня 2009 р.
Іван Васюник, Мішель Платіні та Григорій Суркіс під час спільної прес-конференції у Києві, 15 квітня 2009 р.

Київ – Колись відомий футболіст, а сьогодні президент УЄФА француз Мішель Платіні приїхав в Україну не як вболівальник клубу «Парі Сен-Жермен». Він приїхав у справах. 15 квітня чільник УЄФА зустрівся з головою Федерації футболу України Григорієм Суркісом та віце прем’єр-міністром Іваном Васюником. На основі цієї зустрічі 12-13 травня в Бухаресті виконавчий комітет УЄФА визначиться з тими польськими та українськими містами, які прийматимуть Євро-2012. Скільки буде українських міст, які це будуть міста і які критерії відбору?

У першу чергу на зустрічі з журналістами пан Платіні запевнив, що Євро-2012 точно проведуть в Україні та Польщі. Наразі основна інтрига – скільки українських міст прийматимуть чемпіонат. Президент УЄФА спростував попередні заяви української сторони про те, що чемпіонат прийматимуть чотири українських та чотири польських міста. «Навіть якщо є договір про паритетний підхід розподілу міст між Україною та Польщею, – сказав Мішель Платіні, – цього ніколи не було занесено в протокол Виконавчого комітету УЄФА. І чи буде формат 4 українських – 4 польських міста, 3-3 чи 4-2, чи 6-0, чи 5-1 – це буде рішення виконавчого комітету УЄФА в травні в Бухаресті».

Математика Платіні

Також пан Платіні зауважив, що ніколи не йшлося про те, що всі 12 міст-претендентів (шість українських та шість польських) будуть приймати чемпіонат. Математика президента УЄФА проста: є 31 матч і 12 міст.

Отже, на кожне місто припадає менше 3-ох матчів, а витрачати купу грошей на менш, ніж 3 матчі, на думку Платіні, нелогічно. Малою втіхою містам, які не прийматимуть Євро-2012, мають стати нові чи відремонтовані стадіони.

На чемпіонат очікують приїзду десятків тисяч вболівальників. При виборі міст будуть звертати увагу на те, в яких містах УЄФА зможе найкраще організувати матчі.

Важливі можливості подорожей, якість аеропортів, інфраструктура. «Отже, ми маємо брати до уваги не тільки українську гордість, – заявив Мішель Платіні, – але також думати про майбутнє європейського футболу і всіх тих вболівальників, які приїдуть в Україну та Польщу».

Інфраструктура та нові обличчя

З роками в УЄФА сформувалися досить чіткі вимоги. «Ці стандарти дуже високі, – каже пан Платіні, – і вони раніше завжди застосувалися тільки до розвинутих країн. Сьогодні організувати чемпіонат Євро – це великий виклик і для Польщі, і для України, і для УЄФА. А щодо інфраструктури – це не від мене залежить, а від урядів цих країн. Коли я кажу про інфраструктуру, я не кажу про стадіони чи готелі, а про дороги».

Під час зустрічі з журналістами пан Суркіс повідомив про одне кадрове призначення до Євро-2012: «Я дуже сподіваюся на плідну співпрацю з новоствореною структурою – місцевим організаційним комітетом. Погоджено кандидатуру директора турніру. Це посол України в Хорватії пан Лубківський».

Проти Євро-2012

15 квітня пан Платіні відбув до Варшави на «дзеркальне» засідання з польським урядом. Чи чув він на виході з Будинку Футболу представників організацій захисту прав тварин? Вони спеціально вивчили фрази французькою мовою «Припиніть насильство!» та «Зупиніть вбивство тварин!».

Активісти стверджують, що перед Євро-2012 бездомних собак відстрілюють чи травлять просто на вулицях міст. Протестувальники вимагають повернення до програми стерилізації собак гуманним методом. Але відповідаючи під час прес-конференції на запитання однієї журналістки, чи чув він про такі випадки, Мішель Платіні віджартувався, порадивши наступного разу спитати Бріджит Бардо, відому своєю громадською позицією щодо захисту тварин.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG