Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми Чорнобиля – у центрі уваги міжнародної конференції в ООН


Нью-Йорк – У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбулася 18-та щорічна міжнародна конференція на тему «Здоров’я та навколишнє середовище. Глобальні партнери для глобальних рішень». Половину дводенної програми конференції було присвячено проблемі Чорнобиля.

Справжнім мотором від самого народження цього високого зібрання є Кристина Дурбак, американська українка, доктор-психолог. Це вона невдовзі після Чорнобильської катастрофи заснувала компанію «World Information Transfer», яка займається проблемами Чорнобиля та екології взагалі. Завдяки її зусиллям кошти на широкі інформаційні заходи та на проведення міжнародних конференцій виділяють великі фірми, банки, корпорації. Так, спонсорами нинішньої конференції були такі зірки бізнесу, як телекомунікаційна корпорація «Verizon», інвестиційний банк «DeSilva and Phillips», український банк у Нью-Йорку «Самопоміч» та інші.

Співспонсорами виступили уряди України та Польщі за підтримки Білорусі та Мексики. У конференції брали участь відомі екологи, медики, медійні радники, психологи, науковці, дипломати. Відкрив конференцію посол України в ООН Юрій Сергеєв. Серед присутніх у залі засідань були школярі з Пенсільванії, яких привезли вчителі. «Щоб пізнавали проблеми світу», – як пояснив Радіо Свобода вчитель історії Ніл Чипендейл.

У вітальному посланні генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна зокрема говориться: «Чорнобиль примусив передивитися стандарти засобів безпеки на всіх атомних електростанціях світу. Міжнародна спільнота також усвідомила, що ядерні аварії вимагають найвищого рівня координації з боку широкого спектру агенцій та служб. Ми переконалися, що для глобальних рішень ми справді потребуємо глобальних партнерів».

На новий саркофаг коштів ще не зібрали

Як зазначали учасники конференції в ООН, французьку конструкцію будови саркофага навколо Четвертого чорнобильського реактора було затверджено 2003 року. Це має бути величезний ангар, який накриє і сам реактор, і старий саркофаг, який нині наскрізь продувають радіоактивні вітри. Кошти спорудження оцінили у 1 мільярд 300 мільйонів доларів.

Як стверджує журнал ООН «World Ecology Report», номери якого отримали учасники конференції: «Є дві важливі причини, чому Україна досі не може зібрати необхідних фондів. Перша та, що брак достатньої поширеної інформації обмежує отримання коштів. Друга причина: ті гроші, що їх уже вдалося зібрати, поділися, невідомо куди. Україна, подібно до інших колишніх радянських республік, охоплена корупцією. Якби населення Європи було достатньо поінформовано про необхідність нового саркофага, якби люди знали, що відсутність цієї споруди може потягти за собою важкі наслідки для всієї Європи, то кошти, поза сумнівом, вдалося б і зібрати, і належним чином використати». А поки що, «World Ecology Report» ООН радить Україні заздалегідь підготуватися до можливого обрушення існуючого саркофага, вжити запобіжних заходів, запастися достатньою кількістю медикаментів, щоб зменшити наслідки нової екологічної катастрофи, якщо вона трапиться. Ось такі поради ООН.

(Нью-Йорк–Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG