Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ закликала держави світу готуватися до пандемії свинячого грипу


Швейцарія - Вхід до штаб-квартири Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у Женеві, 28 квітня 2009 р.
Швейцарія - Вхід до штаб-квартири Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у Женеві, 28 квітня 2009 р.

Прага – Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підняла рівень готовності до нового – «п’ятого ступеня» загрози для світу від вірусу грипу H1N1 (свинячого грипу). Це означає, що ВООЗ закликає уряди світу негайно здійснювати підготовку до умов, фактично, неминучої пандемії.

Оголошення ВООЗ «п’ятого ступеня» небезпеки свинячого грипу означає фактично останній рубіж перед пандемією, тобто – перед «шостим ступенем», найвищим у градації ВООЗ рівнем небезпеки захворювання.

Генеральний директор ВООЗ Марґарет Чань заявила, що «п’ятий ступінь» означає дуже сильний сигнал про фактичну неминучість пандемії цього захворювання і про те, що в урядів залишилося дуже обмаль часу щоб максимально обмежити небезпеку для своїх громадян.

«Спираючись на наявний у нас масив інформації та консультації з експертами я прийшла до рішення підвищити ступінь небезпеки пандемії грипу із «четвертого» до «п’ятого ступеня». До пандемії необхідно ставитися серйозно якраз тому, що вона здатна дуже скоро розповсюдитися у всі країни світу», – зазначила Генеральний директор ВООЗ.

Марґарет Чань також закликала держави світу негайно задіяти плани підготовки до пандемії і посилити контроль за всіма незвичними спалахами захворювань подібних на грип і важкі форми запалення легенів.

Президент Мексики закликає не йти на демонстрації 1 травня

Мексика -- Жителі Мехіко захищені марлевими пов'язкахами, 29 квітня 2009 р.
У Мексиці оголошено п’ятиденний термін вихідних щоб запобігти скупченням людей і перешкодити розповсюдженню свинячого грипу. Президент країни Філіпе Кальдерон також закликав всіх не йти на демонстрації Першого травня. «Друзі, я хочу вас всіх попрохати щоб у дні цих свят і цих тривалих вихідних до 5 травня ви залишалися вдома зі своїми родинами, де найбільш безпечне місце для уникнення інфекції свинячого грипу», – заявив Філіпе Кальдерон.

Уряд Мексики підозрює, що від цього вірусу вже померло в країні до 170 осіб і приблизно 3 тисячі уражені цією недугою.

Тим часом Центр контролю за хворобами та їхнього запобігання у США інформує, що свинячий грип виявили вже в 11 штатах. Особливих заходів вжито в Техасі, де померла дворічна дитина з Мексики. Тут оголошений надзвичайний стан і закрито школи, де навчалося 130 тисяч дітей, та оголошено заборону на будь-які спортивні шкільні змагання до 11 травня. ВООЗ позитивно відгукнулася на такі кроки, бо вважає найпершим кроком проти пандемії суворе обмеження великих скупчень людей.

Міністри ЄС зібралися на екстрену нараду

Міністри охорони здоров’я Європейського союзу зібралися у четвер на надзвичайну нараду в Люксембурзі для обговорення ситуації щодо безпосередніх загроз пандемії свинячого грипу для Європи.

Міністр охорони здоров’я Франції Розелін Башло заявила журналістам в Люксембурзі у четвер: «Сьогодні по обіді Франція вводить заборону на рейси літаків у зону походження інфекції свинячого грипу, тобто, забороняє рейси до Мексики».

Напередодні уряд Іспанії заявив, що в країні виявлено перший у Європі випадок інфекції свинячого грипу в людини, яка не була в Мексиці. Це ще раз засвідчує, що хвороба надзвичайно швидко передається від людини до людини через скупчення народу.

Індонезія - Пасажири з міжнародних авіарейсів проходять перевірку на тепловому сканері, який допомагає виявляти хворих на свинячий грип, аеропорт Джакарти, 28 квітня 2009 р.
Низка країн Європи й Азії, включно з Україною, оголосили про заборону імпорту свинини, хоча медики впевнено заявили, що грип передається від людини до людини, а не через свиняче м’ясо. Кваліфіковані медики також заявляють, що передача грипу до людини від тварин чи птахів фактично виключена. Уряди також контролюють записи анти-вірусних препаратів і розповсюджують пам’ятки про сам свинячий грип і його перші ознаки та запобіжні заходи проти хвороби.

Речник ВООЗ Ґреґорі Гартл вважає, що людство вчиться попереджати небезпечні хвороби «на ходу» і будь-які запобіжні заходи урядів, на його думку, можуть стати тут у пригоді. Гартл вважає, що запобігання хворобі допомагає значно обмежити масштаби можливої пандемії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG