Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль «Великдень у Космачі» проходить на Гуцульщині


Втретє село Космач, яке ще називають серцем Гуцульщини, приймає учасників і гостей міжнародного фестивалю «Великдень у Космачі».

Це найбільше в Україні село за кількістю присілків – 32 і майстрів – чи не кожний другий на 6 тисяч мешканців, більше двох десятків із званням народних.

За словами сільського голови Космача, знаного на Прикарпатті вишивальника, заслуженого майстра народної творчості Дмитра Пожоджука, завдання фестивалю – відродження і популяризація самобутніх традицій і промислів краю.

Урочисте відкриття розпочалося одночасною грою кількох десятків трембітарів, а виставки виробів майстрів та майстер-класи працюють вже зранку.

На фестиваль зібралися народні майстри вишивки, гончарства, різьби по дереву, соломоплетіння, боднарства, виробів зі шкіри, ліжникарства не лише з Гуцульщини, а й з інших регіонів України та з-за кодону. Їхню продукцію можна подивитися і придбати.

Водночас проходитиме V Міжнародний з’їзд писанкарів, який зібрав і майстрів писанкового розпису, і науковців, і мистецтвознавців.

Відбудеться також науково-практична конференція з історії розвитку туризму, адже Космач може похвалитися тим, що тут відпочивали Олесь Гончар, Ірина Вільде, Олександр Довженко, тут Сергій Параджанов знімав фільм «Тіні забутих предків».

Музична частина фестивалю – це виступи фольклорних самодіяльних гуртів та професійних колективів із Києва, Рівного, Тернополя, Чернівців. Три дні над горами лунатиме автентична етномузика.

Для молоді відбудуться кінопокази та конкурс «Княгиня Космача».
XS
SM
MD
LG