Доступність посилання

ТОП новини

«Маркування трансгенів». Обов'язкове маркування ГМО знову відклали


Обов'язкове маркування в Україні продуктів, що місять так звані «генетично модифіковані організми» (ГМО) знову відклали. Його планували запровадити ще 1 листопада 2007 року. Цього разу маркування мали ввести з першого травня нинішнього року і знову перенесли, повідомив експерт Всеукраїнської екологічної ліги Олексій Ситник.

А віз і нині там

Рішення про спеціальне маркування продуктів із ГМО ухвалили в Україні ще в серпні 2007 року. Вже тоді намагалися дати покупцям вибір: купувати натуральні, органічні продукти або генетично модифіковані. Імпорт, виробництво і поширення дитячого харчування із ГМО заборонили. Продукти зі вмістом мінімум 0,9% генетично модифікованих складових зазначалися як такі, що мають маркуватися обов’язково. Коли набуде чинності таке рішення, імпорт та поширення харчів, які містять ГМО в цій кількості, має відбуватися, тільки якщо буде перелік, з чого складається продукт. Свою точку зору про те, чому рішення маркувати досі не втілили, наводить експерт Всеукраїнської екологічної ліги, кандидат біологічних наук Олексій Ситник. «Міністерство юстиції так і не поставило свою візу, це все перенесено на невизначений термін. Як завжди, прикриваються економічною та політичною кризами. А насправді певні сили виграли на даному етапі, як це було вже не один раз. Доводиться констатувати, що у деяких іноземних компаній є дуже потужне лобі. Міністри були і біло-блакитні, і помаранчеві, а ситуація не міняється».

Восени минулого року в Україні ухвалили Держстандарт, за яким всі харчі з ГМО треба маркувати. Залишилося затвердити стандарт урядовцям, кажуть екологи. Його мають завізувати всі відповідальні установи і відомства. Мінюст цього досі не зробив, говорить Олексій Ситник і не виключає, що таким чином чиновники лобіюють інтереси транснаціональних корпорацій. Зі свого боку, помічник міністра юстиції Лія Ільченко категорично заперечує подібні закиди. «Зацікавлені міністерства та відомства надають свої висновки. Міністерство юстиції, серед інших, робить висновки щодо, скажімо, відповідності даного акту актам вищої юридичної сили». Не має значення, про що документ. Якщо його Мін’юст не затвердив, значить, у ньому щось не відповідало чинному законодавству, пояснює помічник міністра.

Не знаємо, що їмо

Продукти, які містять генетично модифіковані організми, перш ніж потрапити у магазини, мають проходити сувору державну перевірку, каже голова Держспоживстандарту Лариса Лосюк. Саме так роблять у західно-європейських країнах і в Росії, стверджує вона. В Україні ж такий контроль відсутній, наголошує Лариса Лосюк. 3 роки тому Держспоживстандарт розробив постанову про позначення ГМО, але її досі не затвердили. У квітні нинішнього року відомство знову направило такий документ на розгляд урядовців. «В умовах економічної кризи і за відсутності бюджетного фінансування ми повинні на базі існуючих науково-дослідних лабораторій створити лабораторію з контролю за ГМО. У першу чергу потрібен так званий скринінг-контроль, який визначає наявність або відсутність ГМО в певному продукті. На сьогодні в Україні є 5 лабораторій, які можуть проводити такі випробовування».

Тим часом експерт Всеукраїнської екологічної ліги Олексій Ситник наголошує: зараз українцям під виглядом натуральних продуктів постачають генетично модифіковані. «У нас ще й економічне махлювання відбувається. Нам підсовують продукцію, яка на 90% ймовірності є генетично модифікованою, за цінами органічної продукції. Хоча продукти зі вмістом ГМО за визначенням на порядок, навіть на два, дешевші. А ми купуємо модифіковані продути, не знаємо про це і платимо, як за органічні».

«Територія вільна від ГМО»

Більше половини мешканців сусідньої Польщі побоюються, що харчі зі вмістом ГМО негативно впливатимуть на їхнє здоров’я. Такими є результати опитувань соціологів. Польський уряд заявляє про свій намір сказати ГМО «НІ» й запровадити суворий контроль над їх використанням у сільському господарстві. Однак зараз продукти із трансгенними компонентами вільно просуваються на польський ринок з інших країн, розповідає варшавська кореспондентка Радіо «Свобода» Єва Поштар. «Так, уже зараз сеймик Підкарпатського воєводства (облрада Підкарпаття) оголосив цей регіон «територією вільною від ГМО». Фахівці вважають, що це рішення не має реального значення, а є лише стратегічним ходом для заспокоєння громади, наляканої можливим впливом генетично змінених організмів на людину.

Науковці говорять про те, що вже 30 відсотків харчів, які зараз продаються в Польщі, містять компоненти ГМО. Фахівці вважають, що країні потрібна аргументована дискусія про ризики вживання продуктів зі вмістом генетично модифікованих організмів, бо ж нині польське суспільство є під впливом самих лише емоційних аргументів.

Низка громадських організацій намагаються зупинити поширення ГМО в країні. Наприклад, не так давно була створена коаліція товариств «зелених» під назвою «Стоп ГМО в Польщі». Активісти проводять пікетування Міністерства сільського господарства Польщі, вимагаючи обов’язкового маркування продуктів зі ГМО та контролю за їх продажем».

Дослідники досі не довели шкоду генно-модифікованих організмів здоров’ю людей. Водночас немає гарантії безпеки ГМО, констатує директор українського інституту екології людини, доктор медичних наук Михайло Курик. Чимало екологів не виключають шкідливих наслідків вживання ГМО. Вони наполягають: дані про ГМО обов’язково повинні бути на всіх продуктах із трансгенами. За дослідженнями експертів Держспоживстандарту, половина м’ясної продукції, яку продають в Україні, містить генетично змінені організми. На етикетках про це нема жодного слова.


Якщо на продуктах харчування будуть позначки про вміст генно-модифікованих організмів, ви будете їх купувати?
Стефанія Миколаївна: Одразу купувати багато не буду, але спробувати можна. Тим більше, якщо такі продукти будуть дешевшими.
Влад, юрист: Ні, я не буду купувати таку їжу. Ще не відомо, як вона впливає на людину.
Юлія, касир: Я не купуватиму таке! Краще купити дорогі продукти і бути в них більш-менш упевненими.
Валерій, електротехнік: Такі продукти не можна їсти! Люди, наприклад у Німеччині, харчуються ГМО і хворіють весь час!
Любов Андріївна, пенсіонерка: Я боюся купувати такі продукти. Краще переплатити, але купити якісну їжу.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG