Доступність посилання

ТОП новини

Грузія проводить міжнародні військові навчання, попри обурення Росії


Прага – Сьогодні, 6 травня, Грузія збирається розпочати міжнародні військові навчання під егідою НАТО. Якщо у Кремлі ці маневри називають провокацією, то в Тбілісі пояснюють, що таку програму в рамках програми Альянсу «Партнерство заради миру» планували давно. Напередодні грузинська влада повідомила про заколот з метою зірвати навчання і побачила там російський слід. У Москві ці звинувачення відкидають.

Москва почала обурюватися ще задовго до військових навчань у Грузії. Президент Росії Дмитро Медведєв минулого місяця назвав таку ініціативу короткозорою: «Такі дії очевидно спрямовані на демонстрацію м’язів, нарощування військових компонентів. У ситуації, коли становище на Кавказі і так досить напружене, це рішення виглядає короткозорим і непартнерським, якщо говорити про відносини між Росією та Північноатлантичним альянсом».

Зі свого боку, представники НАТО пояснюють, що важких озброєнь під час навчань на Кавказі ніхто задіювати не буде. Військові будуть готуватися до того, як дбати про хімічний, біологічний і ядерний захист у разі використання зброї масового знищення. У програмі має взяти участь близько тисячі військових з 19 країн, серед яких члени НАТО та учасники Програми «Партнерство заради миру».

Речник НАТО Роберт Пшель пояснює, що навчання в Грузії запланували задовго до минулорічної російсько-грузинської війни.

«Грузія має права та обов’язки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру». Грузія зробила пропозицію і її прийняли. Ось чому інші країни також вирішили брати участь. У майбутньому ми проведемо подібні навчання в інших місцях, можливо у Росії», – каже Роберт Пшель.

В Абхазії покажуть свої гармати

Тим часом за день до початку проведення навчань НАТО грузинська влада оголосила про викриття «заколоту» в лавах грузинської армії з метою зірвати маневри. Президент Грузії Міхаїл Саакашвілі запевнив, що становище «під контролем» і водночас закликав «північного сусіда» утриматися від провокацій, очевидно, натякаючи на Росію. Натомість речник російських дипломатів назвав закиди на адресу Москви витвором «хворобливої уяви».

Абхазія, яка проголосила незалежність від Грузії після грузинсько-російської війни, буде проводити на Кавказі свої військові навчання, які збігаються з операцією НАТО. Військовий оглядач грузинської редакції Радіо Свобода Коба Ліклікадзе зауважує, що Сухумі проводить маневри щоразу, як західні військові тренуються в Грузії, ще з часу перших навчань Альянсу в 2001 році. Але тепер, на його думку, варто очікувати гри м’язів з боку Росії. Якщо натовські навчання можна назвати скромними, то в Абхазії обіцяють залучити гармати, танки і задіяти Чорноморський флот Росії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG