Доступність посилання

ТОП новини

Мер та мільярдер жертвують гроші на боротьбу з курінням


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ і глава компанії «Майкрософт» Білл Ґейтс виділяють півмільярда доларів на всесвітню боротьбу з курінням тютюну. Чому зненацька вони вирішили зробити такий щедрий жест?

Мільярдерів-філантропів Майкла Блумберґа і Білла Ґейтса надихнула остання доповідь Всесвітньої організації охорони здоров’я. Там, зокрема, говориться, що у 20-му сторіччі від захворювань, пов’язаних із тютюном вмерло 100 мільйонів людей, а у нинішньому 21-му, за прогнозами науковців, жертв буде приблизно у десять разів більше, тобто мільярд.

На прес-конференції в Нью-Йорку, оголошуючи спільну з Ґейтсом ініціативу, Блумберґ сказав: «Я оптиміст, але також і реаліст. Я здаю собі справу з того, що гроші усього світу ніколи не знищать тютюну. Але наше партнерство демонструє, що суспільства багатьох країн налаштовані нині проти цієї небезпечної епідемії».

Блумберґ вирішив виділити 375 мільйонів доларів, а Ґейтс – 125 мільйонів. Зауважимо, що наполегливість мера Блумберґа переконала нью-йоркську міськраду, яка декілька років тому заборонила палити не лише у громадських місцях, а й у ресторанах і барах, навіть на стадіонах просто неба, і підвищила податок на сигарети. Сам Блумберґ, до речі, палить сигари.

Нині, після нещодавнього підвищення федеральної акцизи на тютюнові вироби, ціна сигарет у Нью-Йорку дійшла до 10 доларів за пачку. Отож, курці, що їдуть сюди на гостини, подекуди везуть запас сигарет, подібно до того, як колись радянські артисти, їдучи на виступи до Америки, запасалися сухою ковбасою, щоб економити на харчах.

500 мільйонів доларів витрачатимуть, зокрема, на інформаційну кампанію

Блумберґ і Ґейтс мають намір більшість цих коштів направити до злиденних країн і таких, де статки в більшості людей невеликі, а курців – значний відсоток населення. З таких країн згадували Бангладеш і Росію. Організація під назвою «Ініціатива Блумберґа для зменшення паління тютюну» координуватиме свою кампанію зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Всесвітньою фундацією для боротьби з легеневими хворобами та кафедрою охорони здоров’я імені Блумберґа в університеті Джонса Гопкінса.

«Ініціатива Блумберґа» закликатиме уряди до збільшення акцизного податку на тютюнові вироби, до заборони паління у громадських місцях.Слід, на думку її організаторів, вважати кримінальним злочином залучення дитини до куріння, почати рекламну антитютюнову кампанію, пропонувати курцям безкоштовні нікотинові наліпки та іншу допомогу охочим кинути паління.

Медичних працівників з країн третього світу, журналістів, митних чиновників, захисників прав споживача та інших запрошуватимуть до Сполучених Штатів на семінари. Їх навчатимуть, як організовувати рекламну кампанію, як виявляти контрабандні сигарети, як впроваджувати гарячі телефонічні лінії для охочих кинути куріння.

Глобальна кампанія обіцяє бути важкою справою. Для урядів багатьох країн тютюн є важливим джерелом прибутків. У Китаї та інших країнах тютюнові вироби є державною монополією. Але у більшості африканських країн паління тютюну поширене значно менше, ніж в Азії чи Південній Америці. В Африці лише 20 відсотків чоловіків курять.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG