Доступність посилання

ТОП новини

На роковини Чорнобиля молився Кирил, а Янукович зустрівся з Медведєвим


Київ – Економічні збитки України внаслідок Чорнобильської катастрофи склали близько 180 мільярдів доларів, зазначив у своєму зверненні у зв’язку з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Нині Україна вшановує пам’ять загиблих під час аварії на Чорнобильській АЕС. У самому Чорнобилі 26 квітня побував не лише Президент України Віктор Янукович, але і його російський колега Дмитро Медведєв.

Віктор Янукович під час виступу у Чорнобилі наголосив на тому, що нині потрібно об’єднати зусилля для зведення нового укриття над зруйнованим реактором, будувати сховище для відпрацьованого ядерного палива та проводити дезактивацію забруднених територій.

«Нині весь світ упевнився в тому, що жодна країна не може боротися з такими катастрофами на самоті. Ми дякуємо всім країнам, які взяли участь у конференції, присвяченій цій трагічній даті – 25-м роковинам Чорнобильської катастрофи», – додав Президент України.

Під час саміту з ядерної безпеки, який відбувся в Києві 19 квітня, стало відомо, що внески з усього світу на проект «Укриття» та інші чорнобильські проекти склали понад 800 мільйонів доларів.

Натомість збитки, яких зазнала Україна внаслідок Чорнобильської катастрофи, в уряді узагальнили до близько 180 мільярдів доларів. У своєму зверненні у роковини Чорнобильської катастрофи Прем’єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що упродовж останніх 20 років Україна самостійно фінансує витрати на подолання наслідків аварії.

Він також нагадав, що в Україні статус постраждалих від чорнобильської аварії мають понад два мільйони осіб, із яких чверть мільйона є ліквідаторами. За словами Азарова, пільги для «чорнобильців» уряд не буде скасовувати.

«Ніколи уряд не піде на це і не ініціює скасування цих пільг. Інше запитання, чи є можливості стовідсотково їх виплачувати. Чому «чорнобильські» пільги не виплачували на 100% усі попередні 20 років? Ми зараз робимо все можливе, щоб віддати все, що можна, на цю благородну справу», – заявив Микола Азаров.

Альтернативі атомній енергетиці немає – Медведєв

У річницю аварії на Чорнобильській АЕС мали місце й акції протесту. Вночі, в час, коли рівно 25 років тому стався вибух, активісти «Ґрінпіс» за допомогою прожекторів зафіксували на будівлі АЕС заклики на кшталт «Зупинімо атомне божевілля!» Таким чином учасники не лише вшановували пам’ять загиблих і постраждалих, але й закликали Україну й світ відмовитися від використання атомної енергетики.

«Чорнобильська катастрофа трапилася тут рівно 25 років тому. Шість тижнів тому ми стали свідками ядерної катастрофи в Японії. На що ми ще чекаємо? Нам потрібно негайно переходити на альтернативні джерела енергії», – прокоментував акцію експерт із ядерних питань організації «Ґрінпіс» Тобіас Мюнхмаєр.

Натомість президент Росії Дмитро Медведєв висловив іншу думку. Під час виступу в Чорнобилі він заявив, що альтернативу ядерній енергетиці поки ніхто не запропонував. «Ніхто не запропонував поки інших джерел, які б змогли замінити ядерну енергетику. Імовірно, цього і не треба. Головне, щоб ми розуміли, з якою силою людство має справу і щоб наші технологічні рішення відповідали тим викликам, які створює ядерна енергія», – сказав він.

Лукашенко проігнорував зустріч президентів у Чорнобилі

Загалом жалобні заходи до 25-ї річниці Чорнобильської катастрофи розпочалися у Києві ще вночі молебнем за загиблими, в якому взяли участь митрополити Київський Володимир та Мінський Філарет, а також патріарх Московський Кирил. Останній перебуває в Україні з триденним візитом.

До президентів України та Росії цього дня не долучився глава білоруської держави Олександр Лукашенко – він проігнорував участь у спільних урочистостях. 26 квітня він побував у Гомельській області Білорусі – в одному з найбільш постраждалих від чорнобильської аварії районів.

Під час спілкування з журналістами Олександр Лукашенко запропонував їм запитати керівництво України, чому він не бере участь у чорнобильських заходах поруч із президентами України та Росії. «На жаль, вошивості вистачає в нинішнього керівництва України», – заявив Лукашенко.

Раніше стало відомо, що керівництво України запрошувало Лукашенка як на донорську конференцію 19 квітня, так і безпосередньо на річницю аварії. Однак, за деякими повідомленнями, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу нібито заявив, що братиме участь у донорській конференції лише за умови, якщо там не буде президента Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG