Доступність посилання

ТОП новини

Могильов обіцяє викорінювати тортури в МВС


Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов
Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов

Київ – Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов визнав факти застосування тортур співробітниками міліції стосовно затриманих громадян. Він пояснив, що подібним чином правоохоронці діють, щоб забезпечити розкриття злочинів. Натомість правозахисники зазначають, що Анатолій Могильов, ставши міністром, скасував у системі МВС структуру, яка слідкувала за дотриманням прав людини.

«Коли ставиться питання про те, що найголовніше – розкриваність, то нікого не цікавить, яким шляхом. Це і призводило до того, що співробітники міліції були націлені на вчинення катувань», – каже Анатолій Могильов.

З огляду на це міністр змінив пріоритети у роботі правоохоронців. Відтепер міліція має насамперед забезпечувати дотримання прав і свобод потерпілого та обвинуваченого, а не розкриваність.

Також міністр внутрішніх справ пообіцяв, що будь-який факт порушення прав і свобод людини перевірятиметься і до винних у цьому будуть застосовуватися «найсуворіші заходи».

Без катувань не буде «явок з повинною»

При цьому Анатолій Могильов зазначив, що зміна пріоритетів негативно позначиться на міліцейській статистиці розкриття злочинів.

«Приміром, міліція України забезпечувала розкриття злочинів на рівні 60–70%. А в Польщі розкриваність становить близько 40%. Але при цьому довіра до польської поліції у населення у багато разів вище, ніж до української міліції», – сказав він.

Голова парламентського комітету із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності депутат-б’ютівець Віктор Швець зазначає, що законодавчо питання неприпустимості тортур врегульоване. Тому необхідно посилити громадський, а головне – прокурорський контроль за діяльністю міліції, а також виховну роботу в МВС.

«Особа, яка була піддана катуванням або жорстокому поводженню, повинна звернутися до прокурора, який зобов’язаний порушити з цього приводу кримінальну справу, попередньо перевіривши інформацію», – каже Віктор Швець.

Могильов пожинає плоди своєї політики – правозахисник Захаров

Голова Української гельсінської спілки з дотримання прав людини Євген Захаров натомість зазначає, що викорінити незаконні методи впливу з міліції можна лише за допомогою ґрунтовних змін, і не лише в МВС, а в усій кримінальній юстиції.

«За Конституцією, людина має право не свідчити проти себе, – наголошує правозахисник. – Але саме цього – написати явку з повинною – у людини в міліції й вимагають. Тому дуже важливо, щоб суди не приймали подібні «докази», оці явки з повинною. Якщо вирок базується лише на подібних речах, це нісенітниця».

Коментуючи ініціативи міністра внутрішніх справ, Євген Захаров наголошує, що саме з ініціативи Анатолія Могильова в МВС ліквідували управління моніторингу дотримання прав людини.

«Це був один із перших наказів пана Могильова, – каже правозахисник. – У кожній області був представник цього управління. Ці працівники працювали в апараті міністра і не були підпорядковані начальникам обласних управлінь та главків. І виконували функцію саме захисту прав людини. І були сотні випадків, коли вони допомогли з дотриманням прав людини, в тому числі й у випадках катувань».

З огляду на це, зазначає Євген Захаров, в Україні кількість випадків застосування насильства в міліції за останній рік зросла. Відтак зросло і число осіб, що загинули в установах МВС.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG