Доступність посилання

ТОП новини

Свобода преси в Україні за Януковича занепала – Freedom House


Стан свободи преси в Україні за минулий рік занепав і тепер оцінений як «частково вільний», мовиться в оприлюдненому в понеділок звіті правозахисної організації Freedom House («Дім свободи»).

Організація звернула увагу, що йдеться про негативну тенденцію в Україні, яка раніше тривалий час була серед найкращих за свободою преси в регіоні. Але після приходу до влади минулого року Президента Віктора Януковича ця свобода зменшилася.

Правозахисники, серед іншого, нагадують, що радіостанції і телекомпанії, які критикували владу, повтрачали частоти. Також в Україні зросло незаконне переслідування й залякування журналістів, що призвело до поглиблення самоцензури.

Звіт оприлюднений напередодні Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3 травня.

На початку цього року Freedom House уже так само перевів Україну з вільних до категорії «частково вільних» за загальним станом свобод у країні після минулорічної зміни влади.

А наприкінці минулого місяця «Дім свободи» видав спеціальний звіт про згортання демократії в Україні за влади Януковича, названий «Сигнал тривоги».

Свобода преси найменша більш як за десятиліття

Свобода преси в усьому світі занепала до найнижчого рівня більш як за десять років – у країнах із вільною пресою нині живе тільки одна шоста людей, заявили правозахисники.

Зі 196 країн чи територій, що їх аналізували дослідники організації, вільна преса є тепер тільки в 68. Іще в 65, серед того і в Україні, преса «частково вільна». А ще в 63 країнах чи територіях преса не вільна.

Правозахисники називають і десять країн із найменшою свободою преси – це Білорусь, Туркменистан, Узбекистан, Іран, М’янма, Куба, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Лівія і Північна Корея.

Зокрема, в регіоні Середньої і Східної Європи та післярадянських Нових незалежних держав у країнах із не вільною пресою живе більшість населення – 56 відсотків. 26 відсотків живуть у країнах із частково вільною пресою, і тільки 18 відсотків – у країнах, де преса вільна.
XS
SM
MD
LG