Доступність посилання

ТОП новини

Президентських виборів у жовтні не буде, хіба що дострокові


Голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак оприлюднює рішення КСУ, Київ, 13 травня 2009 р.
Голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак оприлюднює рішення КСУ, Київ, 13 травня 2009 р.

Київ – Конституційний Суд України визнав неконституційною постанову Верховної Ради про призначення чергових виборів Президента на 25 жовтня. Тепер політики та експерти найбільш імовірною датою виборів вважають 17 січня 2010 року.

Ухвалене рекордною кількістю народних депутатів, 401 голосом, рішення про призначення чергових президентських виборів на 25 жовтня цього року є неконституційним. Про це заявив у середу голова Конституційного Суду Андрій Стрижак. Таким чином, перемога у цій суперечці залишилася за Президентом Віктором Ющенком, який у відповідь на депутатське рішення звернувся до КСУ.

У рішенні суду не сказано, коли мають відбутися президентські вибори. Щоправда, суддя Стрижак наголосив, що Основним Законом строк повноважень Президента обчислюється від моменту складення ним присяги. З огляду на це найбільш імовірною датою президентських виборів називають 17 січня 2010 року.

Зокрема, так вважає Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Коментуючи ситуацію, спікер охарактеризував рішення парламенту щодо дати виборів досить критично. «Намагання Верховну Раду використовувати для досягнення свої партійних цілей дорого обійдеться народу, – заявив Володимир Литвин на брифінгу. – І як приклад, я навів колегам рішення по даті президентських виборів. Ухвалили абсолютно політичне рішення, під свої політичні рейтинги!»

Парламентарі обіцяють угамувати емоції

Заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також вважає, що вибори відбудуться, очевидно, у січні 2010 року. «У парламенті було ухвалене більш емоційне рішення про вибори Президента 25 жовтня, – зауважив він. – Це відображало настрої у парламенті, мовляв, чим раніше пройдуть вибори, тим краще для держави. І в цьому плані воно було правильним. Що стосується рішення Конституційного Суду, то воно базується на Конституції. Тому необхідно наступне рішення приймати спираючись на закони, а не на емоції».

За словами Єфремова, найбільш оптимальним Партія регіонів вважає проведення дострокових президентських і парламентських виборів. Проте для цього потрібна політична згода.

Політична криза триватиме

Між тим, політичні експерти вважають, що рішення Конституційного Суду ускладнює можливість проведення дострокових президентських і парламентських виборів. Про можливість чого раніше казав, зокрема, і Президент. Натомість тепер Віктор Ющенко отримав кілька додаткових місяців для того, щоб призначити дострокові парламентські вибори. Адже розпустити Верховну Раду Голова держави не може менше, ніж за півроку до закінчення своїх повноважень.

«Політична напруга зростає, і всі політичні сили намагаються провадити контрзаходи, – коментує ситуацію політолог Володимир Фесенко. – Тому всім дуже важко провести довгострокові сценарії». На його думку, навесні буде спроба знову відправити у відставку уряд Тимошенко.

Тим часом, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, коментуючи рішення КСУ, сказала: «Будемо рахувати, що Президент собі у Конституційного Суду виторгував ще пару місяців». На думку експертів, ці місяці будуть присвячені інтенсивному взаємопоборенню вищих посадових осіб у державі.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG