Доступність посилання

ТОП новини

На Волині СНІД не жалкує благополучних… і безпечних


Луцьк – У неділю на вулицях Луцька та районних центрів Волині відбудеться акція, приурочена одразу двом датам - Міжнародному дню пам’яті померлих від СНІДу та Всесвітньому дню родини, який відзначаємо сьогодні. Цього дня на Волині традиційно служать панахиди за загиблими від однієї з хвороб віку, а на майданах роздають листівки з буклетами і … презервативи.

Спокійна Волинь утримує сумну першість за поширеністю вірусу імунодефіциту серед західноукраїнських областей. Лікарі стверджують – цифри збільшилися тільки тому, що центр профілактики і боротьби зі СНІДом тут створений одним із перших в Україні, ще в 1992 році, тож виявляють вірус ВІЛ тут у максимальної кількості інфікованих. Разом з тим за останній рік ситуація кардинально змінилася у розрізі соціальних груп серед інфікованих.

Якщо раніше це були здебільшого ін’єкційні наркомани, серед яких чимало бездомних, то нині серед інфікованих вдвічі більше цілком забезпечених людей, котрі заразилися статевим шляхом. Як розповідає головний лікар обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олена Макаренко, в області щороку виявляють близько півсотні ВІЛ-інфікованих вагітних, переважна більшість із них – із цілком благополучних родин.

ВІЛ-інфекція вагітності не завада?

«А ще з дуже великим бажанням наші вагітні ВІЛ-позитивні, які перебувають у нас на обліку, почали вагітніти. Вони йдуть на другу, на третю дитину, і певну частину людей приваблюють 25 тисяч по другій дитині і 50 тисяч по третій», – каже Олена Макаренко.
Щоправда, якщо раніше вірус передавався кожній другій дитині, то нині, завдяки своєчасному лікуванню – лише кожній дванадцятій.

Усього на Волині вірус імунодефіциту від своїх матерів успадкували 27 малюків. Але навіть ті, хто отримав такий несприятливий спадок, з дитинства проходять аденоретровірусну терапію і можуть жити повноцінним життям. Проблема в іншому – рано чи пізно діти дізнаються про свій діагноз: «Ось хлопчик каже: «Старші діти кажуть, що у мене СНІД, але у мене ж ніякого СНІДу нема...» Важкий момент – розкрити дитині її статус, а це потрібно колись робити».

Дотримання моралі – найліпша профілактика

Увага до суспільної моралі та родинних цінностей – єдині шляхи порятунку від цієї недуги – переконані ентузіасти, котрі беруться пропагувати серед волинян здоровий спосіб життя та безпечний секс.

У ці дні інформаційні акції у Луцьку організовують разом з міською радою обласна громадська організація «Християнська Асоціація молоді та сім’ї», обласний центр профілактики та боротьбі зі СНІД, Центр дитячої та молодіжної творчості «Диво», Американський корпус Миру, благодійний фонд «Шанс». У програмі акції – виступи спеціалістів обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД, творчої тренінг-групи, демонстрація тематичних фільмів для учнів шкіл та студентів

(Луцьк – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

XS
SM
MD
LG